Welcome and thank you for visiting MamaFaiz.Com [MFC]..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, my life and also natural suplemen.

I am Shareeza, your Shaklee Independent Distributor at Seri Kembangan, Selangor. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 570945 | shareeza80@gmail.com| 0163224122|FB:Cery
Blog mamafaiz.com dimiliki oleh Faizland Sdn Bhd (1043480-W)

Tips&Cerita magika setiap hari.. klik LIKE page MCsKK

"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Search

Loading...

Wednesday, January 30, 2013

Bahaya MLM skim cepat kaya. Shaklee ....


Seminggu saya berehat dari update blog...byk btul berehat bulan January ni.. hihi.. tapi berkobar2 nak update blog...Harini saya nak cerita tentang MLM... Sekarang ni sebut MLM sahaja.. dah sah2 terbayang skim cepat kaya.. bagi sesetangah org MLM sesuatu yg menakutkan... dan tak kurang juga mereka yg terjebak dgn MLM dan mendapat pengalaman ngeri . Dan baru2 ni saya baca di group anak buah saya... ada sorang ni share pengalaman beliau kecewa dgn MLM, kerana MLM dia yg join menindas ramai org bawahan lantas beliau meninggalkan MLM berikut..beliau kesal dan rasa bersalah kerana telah menjual harapan kepada ramai org bawahan.. last2 tak jadi.. beliau berubah bisnes dan taubat dari MLM..

Mcm keras bunyinya.. taubat dari MLM.. seolah2 buat dosa plak join MLM ni... hahah.. bila saya baca kisah org tu..sy tergelak.. dalam hati saya ckp.. tulah.. siapa suruh jual harapan.. kan dah tinggal harapan jer... lain kali nak berniaga.. buat cara berniaga... Dalam MLM, pastikan barang berkualiti setara dgn harganya, study sistem marketingnya bukan piramid, sistem coaching dua hala upline-downline yg stabil....  Bagi saya, MLM ni adalah sistem networking bisnes yg suci murni gitu.. Cuma sesetengah pihak dah menyalahgunakan sistem MLM..jadi habis semua tercalit sama nama buruk..... Lagi2 kat Malaysia ni..ramai benar yg nak cepat kaya tapi malas berusaha.. so sendiri tanggung lah yer ...

Terus terang saya bgtau .. sy sendiri pernah join satu MLM ni.. zaman2 bujang dulu lah... zaman jahiliah... dimana produknya biasa2 je.. tp sistemnya mmg headhunting.. dan jual harapan..  salah sendiri lah kan. tak matang lagi time tu...nasib baik saya tak pergi jauh... penat lepas tu bye2 jer.. pastu malas dah nak buat biz dah..layan kerje makan gaji jer...  Tapi bile sy start bisness online bersama Shaklee 2thn yg lepas... ia benar2 merubah persepsi saya tentang MLM.. lagi2 lepas baca buku Jutawan MLM karya Razzi Almansur... mmg terbuka minda.. terbuka segala2nya yg sepatutnya lah yer... lepas tu barulah saya bersungguh2 serius menggunakan Shaklee  medium utk saya mencapai impian saya..mmg tak mustahil menjadi Jutawan MLM jika betul caranya...Saya tak keluarkan modal beratus Rm.. beribu RM.. tidak..puluh ribu RM pun tidakkk sama sekali.

Sy akui jenama Shaklee adalah MLM yg sah...Saya percaya group saya di track yg betul....... Kami tak mengamalkan sistem headhunting... Saya selalu dpt soalan berikut daripada anak2 buah yg baru nak memulakan bisnes... mereka bertanya.. cemana nak cari org beli ni.. cemana nak cari org.. Sy selalu jwb.. takyah cari org... Cara yg terbaik adalah you cari diri you sendiri.. love yourselve.. believe in yourselve..kenali diri sendiri.. kenali kekuatan diri.. study marketing plan...study ilmu yg berkaitan...Memang ambil masa.. tapi sy percaya..berapa lama pun tempoh masa yg diambil, anda akan sampai ke puncak.... Keep  on sharing tentang produk Shaklee yg amazing.. Keep on sharing tentang Shaklee difference..... once u jadi magnet.. u jual ape pun org sanggup beli...  Produk Shaklee mmg amazing tak perlu ckp byk.. the product speak itself.. "Tak kenal maka tak cinta.. tak amal maka tak rasa"...... dan dari segi syarikat pun mmg dah kukuh ..takyah pung pang cite pjg.. Shaklee dah lebih 50tahun... marketing plan dia pun mmg adil.. Bagi yg betul2 studi marketing plan Shaklee.. ..ia mmg bukan sistem piramid... Anda usaha anda dapat... Upline tak jual harapan.. Kami tak jual harapan.. Kami jual 'diri'... bukan bermaksud jual nama tayang body... tapi jadi magnet.. bab ni kalau ahli2 group saya faham apa yg sy maksudkan.. haha.. Jadi jgn salah pilih group yer... Kalau awal2 upline dah suruh invest beribu2 RM, beratus2 RM, dah push cari orang.. hmm tu bahaya tu..sila kembali ke pangkal jalan kay...

Tapi sejujurya.. saya sedih melihat segelintir golongan yg ingin cepat kaya dan mengambil jalan mudah...  Ingat yer.. takde istilah jalan singkat... no short cut to success... u may work smart but no shortcut to success.... Saya teringat sharing dari Mr Bradford Presiden Shaklee yg datang KK baru2 ni.. beliau sendiri cakap.. nak jadi millionaire.. billionaire.. bukan semudah yg disangka. tapi ianya tak mustahil....katanya lagi kekayaan tak dtg skelip mata. Sy mmg setuju... Saya sendiri pun sampai ke tahap ini bukan dgn sengih2, bukan dgn senang, bukan dgn jalan singkat, bukan dgn paksa org, bukan dgn cari orang,,,... yg pasti bukan dgn jual harapan.... Sy tak pernah ajak org join bisnes saya dgn menjual nama atau berapa byk income saya..atau pun paksa org invest beratus RM atau beribu RM.. tak perlu...  Sy bermula dgn meraih bonus 2 angka, 3 angka dan seterusnya takpayah citer lah yer..hihi.. Sy juga bermula dgn kesusahan.. kepayahan.dgn air mata.. dgn doa.. dgn peluh keringat.....  Jadi kalau anda ada dengar atau lihat nama saya disalahgunakan, sila report yer. ..Saya bukan artis.. jadi takpayahla iklan2 kan saya yer.. haha...... .Kalau yg mana2 mmg friend saya di FB, boleh tgk sendiri apa yg sy selalu post di FB.... The power of silence and being a powerful magnet dah mencukupi....:)
sebahagian dari anak2 buah yg dah bergelar Leader..more picture in upcoming Shaklee Today

Saya tak pernah janjikan ape2 pada downline saya..Saya tak jual harapan kepada mereka..Tetapi saya letakkan sepenuh kepercayaan pada mereka.. I trust them...Saya percaya mereka boleh berjaya sekiranya mereka sndiri nak dan mahukannya... Nak seribu daya taknak seribu dalih..Ahamdulillah sejuk hati melihat ramai leader Shaklee yg dilahirkan dibwh payung Jutawan...Dan semua itu bukan sebab sy jual harapan.. bukan sbb sy jual skim cepat kaya.. tapi kejayaan mereka datang dari diri mereka sendiri.. Mereka yg pilih, mereka yg menggerakkannya.. dgn izin Allah jua..

Nasihat saya, apa jua bisnes MLM yg anda ceburi, pastikan anda tidak menyalahgunakan sistem yg murni itu.. Jaga etika, patuhi peraturan.. InsyaAllah semua org ada peluang jadi Jutawan MLM.. Ingat yer.. tiada jalan singkat utk mencapai kejayaan atau kekayaan..
Dulu sy tak kenal apa itu Shaklee,....but i choose and buy supplement  brand Shaklee...
why?. sbb I trust my friend..
Beberapa tahun kemudian.. I choose jenama Shaklee utk bisnes...
why? sekali lagi sbb trust.. trust the product, the company and trust myself...I can do it..
and Now.. I choose jenama Shaklee utk melebarkan empayar Jutawan..
why?.. sekali lagi sbb tr
ust.. sebab i trust my downline (they're amazing, gorgeous, beautiful)...
and of course..now and forever.. i will always have faith & trust in Allah.. our 'biz partner'...
 tidak dilupakan ..kepercayaan yg diberikan ke atas saya by my soul partner.. thanks Abah Faiz and Faiz...

 Sekian cerekarama hari ini..... artikel ini tiada kaitan antara yg hidup atau yg mati.. sekadar berkongsi perasaan dan pengalaman saya sendiri... Terima kasih kerana melayari laman mamafaiz.com

"Tak kenal maka tak cinta.. tak amal maka tak rasa"...
Puan Shareeza [Cery]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 570945]
016-3224122| 038957448|shareeza80@gmail.com

6 ulasan:

Syitah on January 30, 2013 at 1:51 PM said...

Sy juga penah trjebak dgn MLM yg fokus pd headhunting n modal berpuluh ribu....benci dan tobat dr join MLM...now, Shaklee buka pintu hati sy join MLM....Alhamdulillah dipertemukan dan diberi jalan ke arah grup Jutawan......MasyaAllah, eloknya perancangan Allah utk sy...syukur :-)

Umi Nazrah on January 30, 2013 at 2:03 PM said...

Luv u nanny Jutawan, hehehehe ^_^

Mama Vogue on January 30, 2013 at 2:31 PM said...

Assalam dear mentor,
saya mohon share artikel ni di FB saye ye :)

Raha Mohd Iskak
SID : 909821

Lola Momon on January 30, 2013 at 4:59 PM said...

betul..betul..

Lola Momon on January 30, 2013 at 5:01 PM said...

betul tuh..

Sabihah on February 1, 2013 at 12:41 AM said...

suke baca...insyAllah satu hari nnt saya juga akan sampai dipuncak bersama shaklee...aminn..^^

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di mamafaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Dilarang utk dicetak/disalin sekiranya bukan bertujuan utk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

My Blog List

Statistic





MamaFaiz...~mom's favorite choice Copyright © 2010 . Designed by Whitey Mommy