Welcome and thank you for visiting MamaFaiz.Com [MFC]..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, natural suplemen.

I am Shareeza, your Shaklee Independent Distributor at Seri Kembangan, Selangor. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 570945 | shareeza80@gmail.com| 0163224122| 0389574458|FB:Cery

Tips&Cerita magika setiap hari.. klik LIKE page MCsKK

"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Search

Loading...

Thursday, July 24, 2014

Kisah benar: Wanita, Suplemen dan Kecantikan

Saya nak kongsi satu cerita ni. Saya petik dari facebook anak buah saya. Namanya Nani. Harapnya bermanfaat buat semua wanita di luar sana. Kisah beliau anti supplement dan kawannya yang menggalakkan wanita ambil supplement. Nak tahu kenapa? Baca lah kisah lanjut di bawah ini yer
----------------------------------
Anti supplement???
Itu lah diri saya suatu ketika dahulu.. 

Bila mana saya selalu tengok kwn saya setiap hari makan supplement..

Biasalah masa sambung master dulu bergaul dengan ramai kwn2 yg lebih berumur.. n masa dulu dalam kelas im the youngest yg sambung master dulu..
Tapi ade sorang kawan ni.. nampak mudaaaa je.. compare dengan umur dia..mmg org tak percaya..actually dia dh 40s almost nak masuk 50s..masa saya belajar dulu la..skang dh 50 la kot..lama dah tak jumpa kawan ni...

Tapi..Energy dia tak menunjukkan dia seorang yg reaching the age of 50s..
Mmgla nampak wrinkle tu tp.. still mmg kalau teka umur korang mesti salah teka punyelah.

Saya agak close dengan dia since we are in the same class.. selalu hari2 nampak dia makan supplement..
Masa tu saya xtahu pon kepentingan supplement ni..mmg anti giler. Sbb bg saya supplement tu adalah ubat.. bila ubat saya assume ade chemical n bila.ade chemical saya assume mmg boleh rosakkan ginjal. Kolot sungguh time tu!

Bila saya luahkan ape yg saya rasa pasal supplement kat dia.. sbb bg saya..kita dah makan kot..makan sayur..makan buah..tapi bila sy membebel2 tu dia hanya tersenyum je.. then lepas tu barulah dia bersuara.. dia tanya..
You makan sayur2an yg fresh ke yg goreng?
Saya cakap xde maknenyelah kalau yg xdigoreng kan?
You makan cukup x nutrisi yg dicadangkan utk setiap hari mengikut keperluan badan?
Saya jwb..for sure la tak kan..
Tapi makan la jugak drpd xmkn langsung.

Dia cakap..ape yg kita makan sbnrnya belum mencukupi apa yg badan kita perlukan setiap hari. Sebab tu badan kita cpt penat dan lemah. Asal balik keje mesti terbongkang..otak dah xboleh nk fikir dgn baik dah sebab badan dh lemah..otak pon lemah nak berfikir..

No wonder la dia mmg genius.. seriously babe..sumer benda dia tahu..bila masa dia membaca pon sy xtau..ingatan pon kuat..dh tua2 pon ingatan kuat lagi..kalah org muda.. n dia mmg seorg yg fokus..
Katenye bila badan sihat..otak akan lebih cergas..dan akan lebih fokus..
Sebab tu bila bagi anak3 makan mealshake diorg boleh fokus dalam kelas sbb badan dan otak diorg ready utk terima sebarang input.

Dan yg penting.. kwn saya ni pengguna shaklee tegaaaaarr dari zaman dia awal 30an lagi..n dia pon active sports tau even dah tua2 ni.. jangan tak percaya.. percayalah!

Sejak dr tu saya cuba shaklee.. mmg lain sgt b4 n after makan supplement.. kalau xmakan supplement mmg rasa ade bende xkena ngan badan..

Lagi satu katenye..org pompuan lagilah sgt2 wajib ambik supplement.. sbb bila dh kawin..dh ade anak.. nak bg anak tu sihat..mak kena makan makanan yg berzat tggi..bukan makanan yg dh tercemar dgn hasil goreng2 gorengan yg zat dia dh mati.. kalau xmakan supplement.. tggulah..masuk anak ke 3 ke 4.. gigi tu sebatang sebatang luruh.. nak tayang depan laki dengan gigi rongak?
Hahaha.. berani???? Skang tak rasa la.. nak gg rongak dulu ke..atau nk prevent gg dr rongak? Kajian dh byk dh org buat ni.. kalau xcaya jugak.. den xleh kata apa la..

Ok..dah pjg sgt dah ni..

Ini facebook beliau Nani. Thanks Nani for sharing cerita ini. Semoga bermanfaat untuk wanita2 di luar sana
---------------
Okey sekian perkongsian hari ini. Nanti saya kongsi lagi cerita lain yer.
Entry lain yang berkaitan. Jemput baca
Kekal cantik dengan 5 vitamin
Tips Cantik wanita 30-an
Cantik untuk suami tersayang

Sunday, July 20, 2014

MH17 terhempas. Apa seterusnya?

3 hari lepas, satu Malaysia dikejutkan dengan berita nahas MH17 terhempas. Penerbangan Boeing tersebut dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dilaporkan dan disahkan terhempas di Ukraine  akibat ditembak menggunakan peluru berpandu. Mula2 dapat tahu tu jam 1.30 pagi,tersentak saya, cepat2 turun bawah bukak TV chanel Al-Jazeera dan Astro Awani. Ralit melayan liputan berita di TV. Sah berita tu. bukan khabar angin. 

 Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un. Sesungguhnya mati itu pasti cuma kita tidak tahu bagaimana dan di mana maut kita. Semoga semua keluarga yang terlibat tabah. Alahai Malaysia Airlines. Jujur saya cakap, dalam banyak2 airlines, saya suka dengan MAS..siap ada enrich kad lagi kumpul point. Pilihan pertama saya memang MAS. Banyak kali travel dalam negeri,luar negara ,kami sekeluarga menggunakan MAS. Teringat percutian ke Amsterdam tahun lepas menggunakan MAS. 

Apa2 pun nahas MH17 terhempas ini ketentuanNya.terjadi dengan izin dan kuasaNya.Manusia itu lemah, tiada daya upaya.Allah jua sebaik2 perancang. Berhenti membuat spekulasi sehingga fokus kerja harian kita terjejas. Serahkan pada yang pakar untuk membuat tugas mereka. 
Yang saya tahu saya kena pujuk diri jangan takut2 nak naik kapal terbang. Ajal maut tak mengira pengangkutan apa kita gunakan. Sebaiknya gunakan detik2 berharga di penghujung Ramadhan untuk menambah amalan baik. Bangkit dari lalai melampau, gembira berlebihan ataupun lupa diri. Dunia hanya sementara. Jangan lupa solat taubat setiap malam sebelum tidur (amalan solat taubat juga salah satu kunci murah rezeki tau.. amalkan dan rasa kemanisannya. Istiqamah yer)

.

Shaklee sokong Israel ?

Isu Shaklee sokong Israel,Shaklee sumbang dana ke Israel bukan satu isu baru. Saya pernah menulis tentang ini 2 tahun lepas dan rasanya setiap tahun ia jadi isu berbangkit (Entry Shaklee,Israel & Islam ) . Kisahnya macam ni, ia berpunca daripada website satu badan bebas namanya Keneseth Israel.Website tersebut telah mengelirukan banyak pihak dengan  meletakkan logo rasmi Shaklee di websitenya. Siapa2 yang klik logo itu akan link ke page salah seorang ahlinya, Dave Miller dan ahlinya ini adalah pengedar bebas Shaklee. Sedangkan Shaklee tak terlibat menyumbang dana israel. Faham tak? Dan saya  percaya ia menyebabkan ramai yang panik dan membuat andaian sendiri kononnya Shaklee sokong Israel, sumbang dana ke Israel dan macam2 lagi tuduhan dan andaian liar. Saya pernah bertanya dengan Shaklee Malaysia dan mereka dah pun mengesahkan yang Shaklee tidak ada kaitan... Bila dah diterangkan,reda sekejap.. tapi biasa lah kan..dah nama pun isu berbangkit.. Bila datang balik musimnya, ramai lagi yang membuat tuduhan dan andaian bukan2. Nah sekarang pihak Shaklee Management telah mengeluarkan kenyataan rasmi hitam putih berkaitan isu tersebut. Bacalah sendiri yer. 



Mana-mana yang masih ragu-ragu, yang masih tak puas hati ..terserah.Niat saya nak berkongsi kebaikan.. Tuhan sahaja yang tahu apa yang ada dalam hati saya dan niat saya. Tak kuasa dah saya nak cakap panjang lebar..Ini bukan isu tegak benang basah atau apa... Kalau nak boikot, biar kita tahu kenapa dan mengapa,bukan sekadar andaian atau ikut2an, Boikot ni bukan macam fesyen baju.. ada trend2 musim.Fahamkan terlebih dahulu istilah yahudi, zionis,israel dan maksud boikot sebenar2nya.
Okaylah cukup la ,panjang2 karang jadi cerita lain pulak..hihi.. Lebih baik saya terus berdoa dan membantu mana mampu. Mari warga Jutawan kita berusaha membuat lebih banyak kebaikan di mukabumi ini. Lagi banyak bonus dapat, lagi banyak kita boleh berikan ke jalan yang sepatutnya.. betul tak. Bukan Dave Miller sorang je boleh buat dana, kita pun boleh kumpul dana dengan usaha kita sendiri. jadi tanya diri kita banyak mana kita dah berusaha? 

Kesimpulannya, saya tetap sayang Shaklee.. always safe, always work, always green.. dan yang penting. Shaklee produk natural yang menentang segala bentuk keganasan kat dunia .. Ini petikan email baru2 ini dari Shakee Corporation"...WE WANTED TO MAKE IT VERY CLEAR THAT SHAKLEE IS AGAINST VIOLENCE OF ANY KIND ANYWHERE IN THE WORLD....".. (terima kasih, Roger , Bradford dan Shaklee Malaysia atas feedback dan tindakan)

Sunday, July 13, 2014

Dulu tak minat beli vitamin Shaklee

Kita biasa dengar orang yang jual vitamin cakap..'duit banyak, gaji tinggi,boleh beli handbag , tudung ,handphone,baju,tapi suplemen rm50 takboleh beli' ..  Oppss sensitif tauuu sebab dulu I pun macam tu gak..hihii... gaji tinggi tapi dalam wishlist takde pun vitamin2 ni...bukan berkira tapi tak nampak kenapa kena beli vitamin (ewahhh alasannn..hihihi). yerlah duit I suka hati lah I nak beli apa..oppss..Itu I yang dulu lah..
haa ini tulisan penulis Azizi yang glamor,kaya dan berjaya..dan yang penting dia pun ambil vitamin.. nak pilih jenama apa itu soalan kedua (sah2 jenama best Shaklee..hihi).. soalan pertama. sejauh mana kita rasa perlunya vitamin..fikir2lah sendiri.. Klik image untuk lebih jelas dan baca cerita beliau tentang vitamin
Saya tak boleh nak komen lebih2 sebab subjektif.. Ikutkan bab kesihatan memang tak boleh ditawar2, tak boleh dibuat berkira,takboleh dibuat main2... tapi manusia mudah lupa.. Saya cakap ni sebab saya dulu pun macam tu jugak. Bila teringat balik, rasa rugi....tapi suami saya cakap,jangan dikenang barang yang dah lepas.Yang penting kena fokus kat apa yang kita ada sekarang. Hargai apa yang kita ada sekarang, Jaga baik2 jangan sampai hilang lagi.hihi. Jadi harini saya nak cerita kisah saya dulu dan sekarang. Dulu tak minat beli vitamin, sekarang beli Shaklee macam shopping baju, handbag. hihi..

Okey.. macam ni ceritanya, saya ni memang dari kecil tak suka makan vitamin (ikutkan saya ni perlu vitamin sebab saya memilih makan, itu tak makan ini tak makan, selera pun takde sangat, kurus sangat pun yer gak). Nasib saya baik saya kecik2 dulu saya menetap kat kampung...Sume fresh.. ayam kampung,sayur tanam sendiri, ikan laut....kalau tidak, tentu lagi horror....hihi.Dipendekkan cerita, bila saya dah kahwin, saya mengandungkan Faiz.. haa time ni, barulah saya rajin makan vitamin (saya pilih jenama Shaklee sebab kawan yang cadangkan..time tu tak tau bagus ke tidak..yang saya tahu, kawan cakap bagus). Saya rajin makan vitamin sebab fikir baby dalam perut....sayang baby rupenya (tapi lupa untuk sayang diri).Lepas bersalin, saya menyusukan Faiz selama 2 tahun.. saya masih lagi rajin makan Shaklee, tak tinggal bawak stok suplemen walau travel mana2 pun ..Lepas 2 tahun berhenti menyusu, saya dah lupa diri balik.. dah balik ke rutin normal iaitu skip makan suplemen.apatah lagi nak beli semua vitamin tu..tak minat.. Dahlah tu, dah tak duduk kampung lagi, duduk kat KL, makan sah2 tak fresh. 

Lepas tu yang saya ingat sampai ke hari ini bila upline saya cerita tentang Vivix.. .. time tu  Vivix baru je dilancarkan di Malaysia (cuma saya tak ingat tahun bila..2009 ke 2010),upline saya cerita dengan penuh eksaited tentang vivix. blablaabla.... memang teruja dengar..tapi sebab saya tak minat saya pun malas nak beli..... dalam erti kata lain saya tak nampak pentingnya kesihatan, tak sedar diri lagi.. saya pun iyakan je. malas nak layan.. (sama lah macam korang yang bila I cerita eksaited pasal vitamin Shaklee, korang iyakan je malas nak layan I kan kan kan)... Tapi sekarang ni bila saya dah jatuh cinta,saya pulak yang over over cerita tentang Vivix.. Serius weh vivix best gilerrrrr... bukan semata2 untuk awet muda tapi ya ampunnn banyakkk gile khasiatt.... menyesal tak amik dari 2010 tapi takpe.. better late than never.. Vivix ni bukan saya je makan, tapi suami saya, mak saya, mak mertua saya... jemput baca link awetmuda dengan vivix  ataupun kalau nak tahu lebih lanjut tentang vivix, korang google jer la kat internet. Klik vivix. Bulan ni ada promo buy 6 free 1.. Oppsss promote lah pulakkkkk...hihihi
ini gambar time travel gi London&Paris tahun lepas.. tetap  bawak Vivix, kolagen dan vit C ke mana2 jua
Sambung balik cerita tadi,memang saya akui lepas Faiz berhenti menyusu, 2008 hingga 2010 tempoh 2 tahun tu saya masih in touch dengan Shaklee tapi saya  jarang makan vitamin...beza rasa bila dah lama tak makan vitamin..kusam,letih,rasa tua sangat dan cepat penat..., April 2010, saya start balik buat bisnes..time ni Faiz dah umur 4 tahun,  Dan bila saya start berniaga shaklee saya janji dengan diri saya.. saya kena rajin disiplin makan shaklee balik.....yelah takkan jual tapi tak makan.. salah satu sebabnya tau kenapa?..sebab jeles. Apa  tidaknya, setiap kali customer saya bagi feedback, semua best2.. especially bab cantik luar dalam..  Perempuan memang tak boleh dengar perkataan cantik2 ni..sah2 jeles... tak boleh jadi ni tengok orang lain cantik luar dalam. Dahla saya ni memang sah2 jual shaklee, stok sentiasa ada depan mata. So saya rajin makan balik.. 
Ini keluarga tersayang..diorang pun salah satu sebab saya kena rajin makan vitamin.. bukan setakat rajin makan vitamin tapi kena rajin makan, rajin bersenam, jaga kesihatan..dan saya kena tambah berat  badan...
Mula2 makan memang sebab jeles.. tapi lama2.. bila studi tentang keperluan vitamin, tentang kesihatan, tentang keunikan produk Shaklee... dan saya mula jumpe pelbagai jenis customer dengan 1001 satu cerita masalah kesihtan,barulah saya tersentak.. baru saya sedar diri.. ya Allah pentingnya kesihatan..salah satunya adalah kepentingan vitamin.lagi2 dalam dunia yang dah tak ideal ni.. Tak ideal sebab kita bukan duduk dalam ladang yg kita tanam sayur segar (bebas kimia), ternak ayam kambing lembu tanpa inject bagai semua... Kita hidup sekarang dalam dunia yang penuh bahan kimia.

Mungkin ada yang kata tak mampu nak beli vitamin.Atau ada yang cakap tak perlu vitamin  Well...bagi saya kalau tak mampu atau kalau tak perlu..dua2 pun tak salah.. Pilihan yang anda ada adalah you can eat well.. maksudnya, makanlah makanan yang berkhasiat... kalau mampu makan makanan yang berkhasiat (bebas kimia), gaya hidup seimbang.. anda tak perlu susah2 fikir pasal nak beli vitamin..Saya bukan paksa beli.. tapi saya berkongsi kisah pengalaman diri saya.. Dan saya baca tokoh2 terkenal tak kisahlah politician ke artist ke ,busnessman yang berjaya ke.. rata2 semua ada ambil vitamin.. Kenapa?Sebab diorang jaga kesihatan.. tu pun satu2 ciri orang kaya yer..jaga kesihatan.. Dan jaga kesihatan ni juga tanda syukur pada Allah Swt..  Bila kita sihat memang kita tak nampak, tak perasan, tak sedar,.. tapi bila datang sakit,barulah insaf. Percayalah semua tu kesan dari jangkamasa panjang pemakanan harian kita. 
haaa ni vitamin2 atas meja rumah.. penuh sedulang.. tu tak termasuk vivix, protin ESP,mealshake, performance drink.. tapi tidaklah makan semua dalam sehari. pecah tekak I. ada jadualnya.
ini protin ESP yang dibancuh dalam air putih.wajib ambil setiap hari.. paling tidak pun seminggu 3x... terasa keaslian protin soya. syukur Alhamdulillah ditemukan dengan jenama no 1 dunia ni.. khasiatnya? cuba sendiri lah yer... kalau i cerita, sampai esok tak habis..hihi
bukan setakat makan. masker pun i guna vitamin shaklee..hihihihi..cantik mulus
Itu sahajalah yang saya nak cerita hari ini. Itu pengalaman dan pendapat peribadi saya yang bukan doktor bertauliah ni. Saya pun bukan pakar sangat..banyak lagi kena belajar. Saya cerita bukan sebab saya jual Shaklee..bukan sebab saya jutawan jual shaklee. Saya pun tak boleh nak paksa semua orang makan vitamin Shaklee yang sangat best gilerrrrrr...(sekurang2nya makanlah vitamin asas seperti multivit, B Complex, Omega, Vitamin C, protin).... tapi sebab saya rasa saya perlu cerita kerana saya juga dulu pernah berada dalam phasa tidak sedar diri, phasa 'tak  nampak'....hihihi.. Moga bermanfaat penulisan harini.. Bagi saya kalau betul2 kita tahu dan dah jatuh cinta kat vitamin ni..semua pun boleh. Pendek kata,jika cinta dihati,shopping vitamin macam shopping baju dan handbag. Bukan fanatik yer sebab agama kita pun tak ajar kita untuk melampau  batas atau berlebihan dalam apa jua aspek. Harus bersederhana dalam semua aspek termasuk lah soal vitamin..
Selamat hari hujung minggu. 

Saturday, July 12, 2014

Rahsia CEO Shaklee Corporation

Wahh tajuk rahsia CEO Shaklee Corporation.. semua nak baca yer...hihi.. janganlah roger baca yer dak.. karang dia cakap i pandai2 jer..hihi..ni sebenarnya apa yang saya tulis ni adalah pendapat I. tak semestinya sama dengan anda... Saya tertarik dengan CEO bukan sebab rupa beliau... sebab  suami saya jauh lagi hensem (ewahhhh.. ayat pujiii nampakkk..bajet isteri solehah...tapi betul lah.. suami sendiri always no 1 handsome...hihihi)... 
Pertama kali saya jumpa CEO Shaklee Corporation, Mr Roger adalah pada December 2013. Ada saya cerita dalam entry 'Magical moment bersama Roger'. Kali kedua jumpa di Sunway Resort, Jun baru2 ni di event National Conference dan 'Be A Star' dinner..ekslusif tau dinner tu semeja bersama beliau..sehari sebelum NC berlangsung... esok dan lusanya jumpa lagi seharian program NC dan juga gala dinner penutup majlis (bangga dapat semeja dengan beliau...hihi)... dan breakfast dating yang tak dirancang di club lounge Resort.. kebetulan saya masuk, beliau tengah makan, saya duduk meja lain.. Beliau datang ke meja saya untuk berbual sambil makan. Haa memang tak sombong langsung.. 
Ini gambar ketika breakfast dengan CEO Shaklee.. Beliau cerita tentang vitamin yang beliau ambil setiap hari.. Semestinya Shaklee.... :)
Aura memang lain macam jumpa live dengan billionaire dunia ni...Billionaire? Yes, Beliau bilionaire berusia 49tahun,merupakan CEO Shaklee corporation,jenama suplemen no 1 di US dan Shaklee juga ada rangkaian Jepun,Malaysia,Indonesia, China, Kanada, Taiwan,Mexico. Beliau juga pengasas Beauty.com dan pemilik jenama terkenal Burberry. Beliau merupakan graduan bisnes dari Harvard dan juga ada ijazah undang undang dari Yale Law School.Walaupun dari golongan bangsawan dan kaya tapi beliau seorang yang bekerja keras dan bijak, tidak semata2 mengharapkan kekayaan keluarga. Beliau membeli Shaklee pada 2004 (Cerita asal kenapa dia beli Shaklee,nanti lain kali saya cerita... harini I nak fokus cerita rahsia beliau..hihi.
Ini lah ekslusif dinner bersama CEO Shaklee dan juga 50 master lain yang hebat (majoriti group Jutawan.. tahniah anda semua memang hebat). Yang tengah2 baju merah hati yang handsome itulah suami tersayang,beliau penggerak utama saya,lebih suka di balik tabir sebab low profile....siapalah saya tanpa beliau...
Itu sebahagian ringkas profil tentang beliau, Apa yang saya perhatikan bila jumpa LIVE dan spent masa 3hari dengan beliau.... beliau ni humble, tak nampak sombong.. dan satu yang saya suka.. senyum sentiasa..nampak senyum ikhlas bukan di buat2 tau.. dari hati jadi terserlah..... dari pagi sampai ke malam rasanya aktiviti beliau padat.. tapi tak pernah pun nampak dia masam ke, berkerut ke...orang ajak bergambar semua dia layan... Antara soalan yang saya tanya beliau..'you tak penat ker, dari pagi ke malam, aktiviti penuh, travel satu dunia, handle bisnes lain selain shaklee lagi.tapi maintain senyum' (soalan macam dah kawan lama je.. I You jer..hahhaha)..

Dia senyum jer.. dia kata dia enjoy dengan apa yang dia buat.. dia tak anggap semua tu membebankan.. dia kata lagi, bila kita buat apa yang kita suka, kita takkan rasa penat... waaaa.. i love his answer...sama lah kita yer.hihi... Dia kata lagi, dia suka jumpa Shaklee family ...setiap kali jumpa, lepas tu dia mesti rasa segar,bertenaga, jana idea2... Haaa bila dia cakap gitu I pun kata..samalah kita..I cakap kat dia. I pun suka jumpa anak2 buah I..I ceritalah kat dia..walaupun bisnes ni most of the time online..dan majoriti I kenal melalui alam maya, tapi lain rasanya bila jumpa face to face ataupun bila borak di telefon..sebab tu I mesti luangkan masa jumpa diorang... Dia angguk2 eksaited dengar I cerita..hihhi...

Pastu bila I tanya yang dia nampak fit, apa rahsia... Dia cakap..setiap kali dia travel (tak kira dalam US ke, luar US ke).. dia mesti luangkan sehari dalam 15-20min untuk ke gym.. and guess what.. time breakfast tu i nampak dia bawak beg guni shaklee tu... (haaaa.. CEO pun bwk beg guni tu.. yang cantik tu la.. bukan karung guni buruk tu..hihi..).. dalam tu ada penuh vitamin Shaklee... dia cakap wajib ambil setiap hari protin shake, vivix, vitaGold (yang ni combination vitalea,Vit C, B Com,Carotomax,Omega)....  haaaa ini baru namanya kepimpinan melalui teladan.. betul tak.. dia bukan sekadar CEO Shaklee Corporation.. tetapi pengguna tegar produk2 tu.. sebab tu jatuh cinta tahap dewa.... maksud I dia memang betul2 jatuh cinta kat produk la.. bukan i jatuh cinta kat dia.. korangggg niii punnn...suka sangat gosip..haha.. 

I pun sekarang tak segan2 nak bawak beg shaklee tu...bangga tau..naik business class fly gi Terenggany haritu pun i bawak beg tu..Siapa lagi nak bangga kalau tak pengguna dan peniaga Shaklee...kalau diri sendiri malu2 nak bawak,malu2 nak sebut jenama tu..cemana aura best tu nak terpancar..yer tak.. Saya ni pemalu tau nak promote Shaklee offline... serius malu, sebab tu  I cerita kat alam maya jer...tapi untuk bawak beg tu, saya tak malu...walaupun I dah ada beg LV,Chanel,Prada....ehhh terpromote handbeg pulak..hihihihi.....Yer la,umpama kita sayang dengan orang yang kita saaaaaayaaaaaaaang sangat, kita takkan malu nak jalan sebelah dia pegang tangan (pastikan dah kahwin dulu okay), ataupun declare dia insan tersayang kita.. Mr right..hihi... Haa umpama gitu lah analoginya...

Haa..ada satu lagi yang saya suka tentang CEO Shaklee ni.. setiap kali kalau saya utarakan masalah atau isu..(lebih kurang complaint,merungut..mengadu2 dan yang seerti dengannga....yerla,biasa anak buah je mengadu dengan I,habis i nak mengadu kat siapa...kat CEO lah yer tak..hihi)....reaksi awal dia adalah dia mesti senyum.. (asyik senyum jer..isyyy aku pulak yang jadi pelik..hihi..takde ke dia ni nak terkejut ke,jangkit jadi angin ke,sampuk jadi badmood ker...).. takde pun reaksi pelik atau marah2.. dia senyum lepas tu dia cakap.. thats good..dia kata apa yang jadi tu bagus..good sign..It means something wonderful akan jadi..Bagi dia konsep setiap kesukaran pasti berakhir dengan kebaikan kesenangan keajaiban (wahh..ni yang bertambah i loike pasal dia ni..expert dah dengan rahsia2 jutawan..hihihi..).. 

Jujurnya, saya memang suka berbual dengan beliau.3 hari tak cukup berbual dengan beliau... full of positive charge dan dia memang seorang yang ada visi dan wawasan..... Breakfast kami pagi tu pun Bradford kena hentikan...sebab Bradford cakap dah pukul 10.30,dia kena kidnap ROger dari I sebab program NC dah nak start... Takpe, nanti kat US kita sambung...Panjang lebar dah cerita kalini ye.

Sebelum Mr Roger beredar ke NC, I ajak berselfie dulu..dia memang sporting,senyum  tanda setuju..hihi

Ni saya ringkaskan ciri2 beliau dari kacamata saya..
  1. kena senyum 24jam..senyum yang ikhlas dari hati... (dalam apa jua situasi dan perasaan hati...penat ke,sakit ke, hati banjir ker)
  2. pandang dari sudut positif apa jua sekali yang jadi dalam hidup
  3. terima idea2 dari orang lain..tak rendahkan pandangan orang lain...tak borak gosip2 murahan...lebih sukakan idea2 untuk membangun..Jarang dia cakap pasal diri sendiri.Most of the time dia cerita tentang orang lain (keluarga besar Shaklee)
  4. Jaga kesihatan..sayangi diri sendiri  (makan vitamin,exercise)
  5.  Sayang keluarga
  6. Ada visi,dream big,jangka masa panjang
Okey,tu je lah takat ni yang saya rasa dan yang saya ingat...ada banyak lagi tapi nantilah saya tulis lagi.....bukan puji melambung, tapi bak kata orang bijak pandai..'mana yang baik kita jadikan contoh,kita ikut.. mana yang jahat, kita jadikan sempadan,buang ke tepi,jangan ikut'...Betul kan. Lagipun tiada manusia yang sempurna dalam dunia ni melainkan model terulung dalam Islam iaitu Rasulullah  S.A.W tersayang kita..

Tambahan dari ciri2 di atas, tadi I baca kat buku, antara ciri2 seorang usahawan hebat adalah..mampu bermimpi besar dan luarbiasa,berani mengatasi ketakutan,memandang apa yang terjadi dengan positif,bijak menyusun strategi,sukakan cabaran,keyakinan teguh,berusaha melakukan apajua pekerjaan dengan terbaik,disiplin tinggi,pantang menyerah kalah..
Korang ada tak ciri2 di atas, kalau rasa belum cukup, takpe.. ada masa lagi untuk asah skill2 di atas.. insyaAllah semua orang ada peluang untuk menjadi insan luar biasa kerana mereka yang luar biasa itu adalah orang yang biasa-biasa sahaja cuma mereka ini suka tersenyum,sukakan cabaran,dan ada ciri2 di atas..
Jom jadi insan luar biasa hebat...

haa inilah beg guni yang i cakap tadi... jangan dok bayang kampit guni pulak.. sebab tak tau nak sebut apa..ni bukan plastik, ni recycle material..tahan lasak dan yang penting cantik di mata I..hihi.. Gambar ihsan dari Puan Nadia Abd Kadir..kebetulan dia post gambar ni kat FB...I guna gambar u yer... beg I tak sempat nak upload dari hp...
Okey gambar lain tunggu entry lain lah yer...sekian cerita rahsia CEO Shaklee Corporation untuk hari ini...nanti saya cerita lagi apa yang Mr Roger kongsikan ketika conference tersebut. Selamat menjalani ibadah puasa..teruskan berdoa dan tersenyum....Terima kasih kerana membaca.. Moga bermanfaat..


.
 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di mamafaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Dilarang utk dicetak/disalin sekiranya bukan bertujuan utk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

My Blog List

Statistic

MamaFaiz...~mom's favorite choice Copyright © 2010 . Designed by Whitey Mommy