Welcome and thank you for visiting MamaFaiz.Com [MFC]..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, natural suplemen.

I am Shareeza, your Shaklee Independent Distributor at Seri Kembangan, Selangor. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 570945 | shareeza80@gmail.com| 0163224122|FB:Cery

Tips&Cerita magika setiap hari.. klik LIKE page MCsKK

"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Search

Loading...

Wednesday, October 1, 2014

ESP Shaklee soya non-GMO dan dibasuh dengan air bukan alkohol

Memandangkan bulan ni Shaklee Malaysia buat promosi best iaitu ESP Buy 6 free 1 (haa boleh lah korang beli stok untuk diri sendiri atau kongsi dengan rakan2),jadi saya nak cerita sikit tentang ESP ni khasnya  perbezaan ESP berbanding jenama lain

Salah satu perbezaan ESP jenama Shaklee berbanding soya jenama lain adalah soya shaklee dibasuh dengan menggunakan air. Tahukah anda kebanyakan jenama soya di pasaran dibasuh menggunakan alkohol sebelum diproses.Alkohol ini menyebabkan isoflavanes didalam soya termusnah. Sedangkan isoflavanes ini lah yang penting dalam pencegahan kanser. Jadi kalau ada yang kata makan soya punca kanser, memanglah betul sebab soya yang dah diproses dah tiada khasiat isoflavanes . Berbeza dengan ESP Shaklee. Soya Shaklee dibasuh menggunakan air untuk mengekalkan isoflavanes, genistein dan daidzein dan juga keseluruhan kebaikan soya. 

Waktu mula2 saya beli ESP 6tahun dulu, saya takde la check soya shaklee dibasuh dengan air ker ape ke.. yang saya tahu saya perlukan produk untuk solve problem saya.. dan bila dah konsisten saya memang setia sebab ESP Shaklee ni bukan sahaja lazat tapi bestttt banyak giler khasiat.Kalau konsisten minum, kulit jadi cantik halus gebu, berseri,hilang parut jerawat,kulit tak kusam,badan langsing,sihat,awet muda, beri tenaga ekstra untuk superwoman (Ibu menyusu,ibu mengandung,ibu berpantang dan apa pun kerja seorang Ibu lah..hihi).

Lepas tu bila ramai kecoh kata soya punca kanser dan segala macam lagi isu panas yang keluar, haa baru lah nak studi tentang keistimewaan ESP jenama Shaklee.. dan ternyata tak salah pilihan saya.. ESP shaklee diperbuat dari soya non-GMO,dicuci dengan air,mengandungi lima vitamin B yang penting, rendah lemak ,bebas laktosa dan kolestrol

Kalau nak tahu lebih lanjut ,korang research lah yer. Bagi saya tak menyesal saya pilih ESP jenama Shaklee sebagai protin suplemen harian saya. Dan kalau korang nak  tahu satu lagi fakta best, Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta suplemen protin berasaskan kacang soya. dan ia dihasilakan  bukan dengan remeh..bukan main perah kacang soya tadah dalam bekas2,tempek label, pos kat korang..hihi Ini soya terbaik non-GMO dan dicuci dengan air. Nanti saya cerita lagi

ESP pilihan saya
Link tambahan : ESP- soya terbaik non-GMO
Link lain yang menarik : ESP hot stuff untuk wanita

Info tambahan
 Isoflavanes- merendah kolestrol,mencegah risiko osteoporosis dan kanser
Genistein-mengekang pertumbuhan kanser.memusnahkan radikal bebas.Baik untuk pemulihan uterus,ovari,menopos,
Diadzein- anti tumor,pankreas,anti estrogern berguna untuk wanita menopos.

Tuesday, September 30, 2014

Hujung minggu di Grand Lexis, PD

Sebenarnya lama dah saya ke sini, Grand Lexis Port Dickson. Bulan April yang lepas. Baru petang ni dapat cerita. Nak kata dekat dari rumah kami tak jugak, jauh pun tak jugak....adalah dalam sejam..masuk exit Port Dickson lepas tu ikut je signboard or guna waze je.. senang je nak cari hotel ni. Saya teruja bila baca review tentang hotel ni sebab ada pool dalam setiap unit bilik. Jakun benar nampaknya ye macam lah terer sangat berenang..hihi. Sesuai lah untuk habiskan hujung minggu yang ada. Yer lah mana nak cari tengah2 KL privasi macam ni unless rumah you memang ada kolam renang sebiji..hihi.. Belum sempat bina lagi..hihi.Dok dalam mimpi lagi.

Okey balik cerita hotel ni, nak booking senang je, pergi ke laman utama Grand Lexis, pastu klik klik lah apa yang patut. pilih tarik, pilih jenis bilik. Kami pilih bilik yang kat tengah2 laut. Tengok gambar bilik saya yang saya share dibawah...siap kat lantai tu ada satu cermin boleh nampak laut kat bawah.. 

Tak sempat nak ambil gambar banyak2. sebab masa tak mengizinkan. Hanya stay 1 malam sahaja. Bertolak tengahari dari KL. Lepas tu Faiz dan abahnya pergi memancing. Yang best sebab ada pool.Memang berendam sakan dalam pool tu.sangat privasi. Best2.. Sesuai lah untuk kami tiga beranak. Untuk honeymoon lagi sesuai kot naa..hihi .Masa yang ada banyak didalam bilik je sebab pool tu. tak tengok sangat pemandangan laut kat luar, kurang menarik sikit..kat sini tak macam Maldives, dok bilik tengah laut, sokmo duk kat beranda bilik mengadap laut. Laut sangat cantik,nak mandi terjun je laut depan bilik tu dah macam kolam renang.. Oppsss Maldives la pulak.. mana boleh compare kan.. tak sesuai...sori2.. kita balik cerita kat PD balik okay.. Apa2 pun bagi saya Grand Lexis PD best.  Kami tak sempat nak try banyak lagi aktiviti2 yang ada disediakan, sebab stay semalaman sahaja. Next time kalau rasa nak makan angin hujung minggu, kami akan datang sini lagi. 
klik imej untuk lebih jelas. bilik di Grand Lexis PD
klik imej untuk lebih jelas. bilik di Grand Lexis PD
klik imej untuk lebih jelas. bilik di Grand Lexis PD
 Link menarik : Pengalaman manis kami di Maldives

Monday, September 29, 2014

Tips cantik dengan masker semulajadi

Kalau tanya saya, dalam banyak2 produk Shaklee, yang mana satu saya suka untuk dijadikan masker. Berat soalan ni..hihi. sebab banyak yang saya dah cuba dan semua saya suka. So far saya dah cuba
  1. masker ESP+ Plain yogurt+ Collagen Powder
  2. masker Vitamin E
  3. masker Vit C
  4. dan banyak lagi saya pernah tulis sebelum ni jenis2 masker semulajadi dari produk shaklee dan kelebihan setiap satu tu..Klik link entry ini 'masker semulajadi - kulit bebas jerawat, awet muda'
Tapi baru2 ni, saya cuba combinekan Vivix (2-3titik), Collagen Powder (1/4 dari satu sachet tu), dan satu biji kapsul Vitamin E (picitkan)..Gaul semua dengan toner nutriwhite atau tiada toner just 2-3 titik air biasa.  Sapu ke seluruh muka, Biarkan beberapa jam,lagi lama lagi best. Baringla sambil layan movie ke. Tapi jangan tengok movie sedih karang tak pasal2 menangis habis rosak masker  kat muka tu..hihi. Lepas tu bilas.. Seriously best giler.. Sebab saya tak pernah combinekan tiga2 ni,.Biasa dua bahan tu sahaja atau satu bahan sahaja. Tapi ketiga2 ni best je rasa. Bukan setakat lembut tapi kecut jerawat,dan pori2 mengecil. 

Pendek kata kalau korang amalkan 2-3x seminggu, kesannya memang sangatlah best. Tak percaya cubalah. wajib ketiga2 bahan ni tau. Salah satu miss, tak sama impaknya. Cuba ye. Dahlah bahan2nya semulajadi, bebas kimia, lepas tu harga pun mampu milik. Saya kira-kira,kalau untuk sekali masker, spend dalam rm8- RM10  sahaja kalau guna ketiga2 bahan tu. Haa murah la banding dengan masker kat luar tu. Dahla collagen Shaklee tengah promosi bulan ni. Saya pun borong setahun punya stok untuk diri sendiri
Okey selamat bercantik cantik dengan masker semulajadi ni
klik imej untuk lebih jelas

Friday, September 26, 2014

Sayangi dan yakin dengan diri sendiri

Salah satu resipi nak berjaya dalam perniagaan yang diusahakan adalah 
> Sayangilah diri sendiri.
Yakinlah dengan diri sendiri
Bagaimana nak buang rasa rendah diri,rasa kurang yakin? 
Caranya dengan selalu ungkapkan kata yang baik terhadap diri sendiri. Cuba diri depan cermin (kalau ada), lihat muka anda lepas tu cakap "Saya amat berharga dan bernilai, saya disukai oleh semua orang. Saya layak mendapat yang terbaik dalam hidup saya.."
Itu contoh dialog untuk RCA yer. Anda bebas buat apa jua dialog asalkan yang positif dan yang baik. Pendek kata, pujilah diri sendiri.. haa gitulah konsepnya.
Ingat yer, sayang dan yakin dengan diri anda.

Thursday, September 25, 2014

Kisah Faiz dan mealshakes selepas 6 tahun

Faiz sejak dari umur 2 tahun sampai sekarang umur dia dah 8 tahun mesti minum segelas susu+mealshakes setiap hari tau.. kalau ada skip pun sehari dua jer. ..Kesannya,kulit dia cantik sangat, tu tak masuk bonus kesihatan yang lain. Alhamdulillah.

Ingat yer,kesan makan suplemen, bukan sekelip mata..macam anak membesar..tak membesar sekelip mata....Kalau anda betul konsisten makan makanan tambahan, cuba tengok kesan selepas 3-4 bulan ataupun selepas 1-2tahun. cuba tengok apa yang dah berubah kat diri anda atau insan tersayang anda yang makan suplemen.....

Jadi kalau ambil makanan tambahan ni,rahsianya kena disiplin, konsisten,istiqamah dan sabar.... sesungguhnya yang baik itu datang dariNya.. kita usaha dan berdoa.

Fakta yang anda perlu tahu
>>mealshakes kaya dgn protin yg membentuk dan memulih sel2 kulit
>>mealshakes mengandungi vitamin penting A, C, E, selenium, Zinc
>>mealshakes lengkap dengan vitamn B, zat besi, copper utk membina sel darah merah yg sihat seterusnya menjadikan kulit glowing
>>mealshakes tinggi kandungan serat utk kesihatan usus seterusnya memudahkan penyerapan zat2 nutrien2

sekian info sharing hari ini..moga bermanfaat..
faiz dan mealshake
Oh ya, bulan ni Shaklee Malaysia ada buat promosi special Mealshakes, dapat percuma 1 canister kalau anda beli 3 canister. Haa apa lagi, boleh borong satu set terus atau share dengan kawan2.

Wednesday, September 24, 2014

20 fakta cerita panjang tentang saya

    Ini gambar saya ketika di Maldives pada May 2014
20 fakta tentang saya
  1. tinggi saya 160cm,berat sekitar 42kg.Ini kira okay ni sebab dah naik 2kg dalam masa 2-3bulan ni. Paling berat pun time pregnantkan Faiz .cecah 52kg.BMI underweight ni. Badan saya type susah nak naik berat. Personal trainer saya kata,kalau body macam saya, untuk naikkan berat memang kena kerja keras,kerap eksesais,rajin makan suplemen. Hmm part rajin eksesais tu yang saya selalu mengelat..hihi
  2. saya lahir pada 6 May 1980 di Melaka. Berbintang Taurus. 
  3. Dah 9 tahun setengah saya kahwin,saya hanya ada seorang anak kandung. Jangan tanya kenapa... Saya tiada jawapan.. dah byk doktor gak checkup. belum ada rezeki.. banyak betul dah assumption buat..tapi last2 takmo lah bersangka buruk2.. nak sangka baik2 je.. Allah knows best..jaga anak yang sorang ni pun terkial2..hihi
  4. Saya bekas pelajar UTP jurusan kejuruteraan kimia,bekas pekerja Petronas Carigali sebagai engineer tapi last2 end up jadi distributor Shaklee .Bukan setakat distributor biasa tapi distributor luar biasa menerajui grup Jutawan.Alhamdulillah. Saya ingat pesan senior kat tempat kerja saya time saya pilih nak resign,katanya buat pilihan yang hati you betul2 suka,dan buat yang terbaik walau apa jua pun pilihan you. Terima kasih atas semangat tu sebab saya percaya setiap orang ada sebab kenapa mereka memilih untuk resign atau apa jua lah
  5. saya tak kuat makan.Cepat  benar rasa kenyang.Kalau order kat kedai,selalu tak habis.Bukan diet tapi perut kecil.cerewet makan pun yer gak,itu takmo ini takmo,itu tak suka ini tak suke. mengadenyer
  6. Saya boleh drive kereta.Boleh tunggang basikal. Moto sahaja yang saya tak reti nak bawak.Cuak naik motor.Cukupla drive kereta. Kalau orang bawak motor,saya bonceng..haa boleh la.
  7. Dulu saya rabun jauh..tinggi gak power..tapi jarang pakai spek..pakai lense sebab senang skit luas view,dan takde la asyik spek patah or ilang. Tapi alhamdulillah ni awal tahun ni saya dah buat LASIK dgn prof Muhaya. so dah takyah spek or lense. Dapat kembali deria penglihatan saya.Syukur sangat2.memang best hidup tanpa spek dan lense..hihi kalau tak ,asyik teraba2 jer, sekarang raba2 pun tak risau sebab kita nampak apa yang kita raba..haha
  8. Saya ni sebenarnya tak berapa minat nak buat kerja rumah. sbb tu jadi jutawan kot.. so ada banyak personal assistant....hihi. Mengader kan
  9. Memasak pun saya tak berapa minat..bukan tak reti tapi kurang minat.Tapi kalau demi yg tersayang saya sanggup. waktu faiz kecik dulu, saya sanggup bangun awal pagi sebelum pergi kerja untuk sediakan bekal makanan buat dia. Dan memang saya tak prefer makanan2 segera untuk dia. semua buat sendiri.. sayang punya pasal. nasib anak sorang. hahahah.. Bila faiz dah besar,malas la pulak..bahaya ni kena ubah sikap ni
  10. Saya seorang pemalu dan pendiam tahap dewa. Tapi kalau saya dah kenal rapat ,saya akan potpet dan peramah tak berhenti. Serius memang saya pemalu. Sebab tu saya buat bisnes online. Saya tak pandai bercakap depan2 orang.I  try my best kalau diberi tugasan jadi speaker tapi itu bukan kekuatan saya. Saya lebih suka bercerita melalui tulisan. biarpun bahasa tak cukup standard.. berterabur bahasa melayu saya...time menulis biasanya saya akan menangis ketawa semua.. sebab tu apa yang saya tulis semua sampai ke hati.. sbb datang dari hati
  11. Kulit muka saya dulu sangat bermasalah.Pakai 1001 produk. Lepas setia makan produk Shaklee,jadi cantik  pulak kulit saya ni saya rasa..(cantik ler di mata I..hihi)
  12. Sekarang alhamdulillah Tuhan beri rezeki lebih untuk saya dan keluarga.Sebelum ni cukup dah sebenarnya untuk kami 3 beranak, tapi harini melimpah ruah Tuhan bagi.Hakikatnya dulu saya dari keluarga susah dan sangat compleks..Saya ada seorang kakak kandung,seorang abang kandung (dah meninggal ketika umur 16tahun), Saya anak ketiga. Lepas  tu saya ada bapak tiri,mak tiri.. Adik bradik sama ayah berbelas orang kot, Yang sama mak pulak ada 4 orang adik tiri..Saya pun tak tahu sangat detail, tak habis studi...hihi. Ibu saya surirumah. Mak saya kata ayah saya berniaga.Kalau kat sekolah dulu,bila kena isi borang tanya pekerjaan ayah, mak saya kata tulis berniaga.. so itu je lah yang saya tahu..selebihnya tak tahu.Lahir2 kat dunia memang takde ayah kandung dah..mana ntah. .... Sekarang ni yang saya tahu saya ada suami sorang,anak sorang. ..Logiknya memang sedih la broken family,makan hati dari kecil.. Itu teori je. Hakikatnya.. takpayah la fikir sangat. Saya nak fokus kat famili saya..saya pun dah besar..takpe takyah kesian... selembik2 saya ni,saya percaya Allah jadikan saya kuat dalaman..saya pegang kata2 ni.."What you are is a gift from Allah. What you become is your gift to Him.. so siapa saya di masa lepas tak penting, yang penting apa yang saya dah jadi untuk saya persembahkan di hari kemudian. Yang penting juga adalah saya ada berpuluh ribu anakbuah dari keluarga Jutawan.tu yang best.Saya sayang giler diorang. Anda tahu siapa anda
  13. Saya sangat susah nak luahkan apa yg terbuku di hati especially personal matters.Tuhan sahaja tahu apa yg sebenarnya saya rasa. sangat perahsia.Tulis entry ni pun kira dah panjang. Ala2 diary la ni..hihi
  14. saya boros.kalau ada duit,semua nak dibeli. jadi pasangan saya harus seorang yang bijak kewangan.Thanks MY
  15. Saya cepat kesiankan orang.senang kena tipu pun yer.mudah percaya kat orang.dulu bape kali kene tipu kat pakcik  teksi. Dan ramai gak la amik kesempatan tipu I.. 
  16. Saya ni suka baca novel jiwang karat,tengok movie jiwang karat,saya seorang jiwang karat.tengok tv pun saya suka gak.. especially cerita jiwang karat.. tapi 2 tahun pertama saya fokus biznes,saya surrender tv saya. sekarang dah jutawan resume balik hobi tv..hihi Tak tahu lah cemana boleh survive dunia bisnes ni.macam tak percaya je.Mungkin sebab saya kumpulkan 7 gunung air mata tu cepat kot..(requirement jadi jutawan kan 7 gunung air mata..iihihi).. 
  17. Saya kuat berangan..dari kecil sampai besar..kalau saya termenung dan diam tu  ada dua je sebab samada tengah bersedih atau tengah berangan.. sebab tu saya ni susah nak tidur gak ..ada macam insomnia.. kuat berfikir dan berangan. Tengah tidur pun asyik berfikir. Ttravel around the world,jadi orang kaya,bagaimana nak itu bagaimana nak ini... haa tu antara yang saya angan2kan dan selalu fikirkan
  18. saya sangat cemburu.. kena doa mintak tuhan supaya kurangkan skit rasa jeles ni. .Agaknya sebab tu hati saya terbuka untuk pilih encik Muhd Nazri sebagai suami dan setuju nak kawin dgn dia sbb saya trust dia 200%..takyah tanya banyak  or risau banyak kalau kami berjauhan sbb saya tahu saya sorang je pompuan kat hati dia...Saya kena bersyukur suami setia,family type.. kalau yg jenis sweet talker kaki perempuan..rasanya mati kering saya.. Sebab saya ni kalau dah sayang sorang,saya akan sayang gila2,tuhan je yang tahu..hihi
  19. Oh ya.satu lagi walau saya lembik tapi saya ni jenis selfmotivated. Setiap orang get motivated macam2 cara.Saya pulak jenis self motivated
  20. Saya sukar nak mintak maaf dan juga ego.. Bab self motivated tu bagus kalau nak survive dalam dunia biz. tapi bab ego tu tak berapa elok. Sila ubah yer takmau ego2 . tak baik untuk kesihatan.
haa berhari saya karang 20 fakta ni. Macam saya cakap tadi saya susah nak cerita tentang saya. Cukup lah 20 fakta ni tentang saya. tapi rasa macam lebih 20 jer.. hihiih.. Macam karangan tesis pulak tentang saya. Takpe. Kalau nak baca, baca lah, takmo baca dah.Saya sekadar nak meluahkan apa yang saya rasa tentang saya jer. Sebarang komen untuk menambahbaik dialu2kan....hihihi
ini pula gambar kenangan di Long Beach, California. Pertama kali menghadiri persidangan antarabangsa Shaklee. Alhamdulillah

Saturday, September 20, 2014

BLOG cipta jutawan shaklee? Apa yang saya buat

Bulan depan  31 October 2014 insyaAllah, saya bakal celebrate ulang tahun ke-3 bergelar Master Coordinator di Shaklee Malaysia.Gambar dibawah salah satu gambar yang saya saaaangat suka. Berbaloi usaha keras membina empayar Jutawan, dan yang paling manis melihat ramai dah pun berjaya. Tumpang rasa manis..hihi.Tiada apa yang mustahil,saya juga manusia biasa macam anda ,saya pun bermula dengan zero, tiada orang kenal,saya juga mula dengan menjadi distributor kemudian setapak demi setapak ke tangga Master. Saya menggunakan online sebagai medium awal untuk saya membina organisasi perniagaan Shaklee.Tahun pertama berbisnes,total sales hanya RM300ribu,tahun kedua jumlah jualan RM3juta, tahun ketiga jumlah jualan RM 25juta, tahun keempat  jumlah jualan dalam setahun mencecah RM150juta setahun. Tahun ni tak tahu berapa juta dah..hihihi.. So far macam roket naik.Alhamdulillah. Bukan angka yang saya nak pentingkan, itu indicator sahaja, yang lebih best adalah tengok orang lain happy. Best rasa tengok anak buah berubah dari zero ke hero. Saya percaya semua business leader dan distributor Shaklee pun setuju bila saya cakap bisnes ni sangat manissss.
kami delegasi Malaysia di hadapan Shaklee HQ, Pleasanton California 
Jadi saya nak kongsi secara terperinci apa yang saya dah buat. Anda boleh tiru dan anda akan berjaya lebih hebat dari saya. dan anda boleh semak dengan apa yang anda dah lakukan. Boleh tengok kenapa masih gagal menggunakan online sebagai medium untuk berniaga.

1. Wajib ada blog  dan kena rajin update, dan blogwalking. (Tengok contoh blog saya,blog mamafaiz sampai ke harini, masih segar berupdate....bak kata Roger, small steps every day) Soalan seterusnya yang saya selalu dapat adalah: 'nak update apa kat blog?' Jawapan saya: Mudah sahaja, anggap blog itu macam kedai. kalau kita ada kedai mestilah kita letak barang kan. jadi blog tersebut harus ada 'barang'.. dalam kes ini, anda perlu letak lah info tentang produk, cerita pengalaman anda selepas makan produk, cerita pengalaman customer2 anda., cerita kelebihan bisnes anda yang anda dah rasa walaupun sedikit, ..banyak sebenarnya anda boleh 'letak' kat blog merangkap kedai anda. Awal2 dulu time baru berblog,baru nak berbisnes melalui blog, saya selalu assume kenapa nak cerita lagi tentang ESP ni, sebab kat blog Z ada dah cerita tentang ESP, blog B pun ada dah,blog C pun dah cerita. Lepas tu saya fikir balik, blog A bukan kedai saya, blog Z bukan kedai saya.. Blog sayalah kedai saya, jadi soalan yang patut saya tanya diri saya ' Adakah kedai (blog) saya dah cerita tentang ESP?tentang B-Complex, tentang kenapa perlu vitamin.. dan macam2 cerita lagi.... Sebab bayangkan orang yang pertama kali datang blog (kedai) kita ni, tak pernah dengar jenama ni, jadi dia mesti nak tahu lebih detail.. Ada berjuta orang kat Malaysia ni, tak semua orang dah pergi visit blog semua distributor. Malah sampai sekarang pun masih ada yang tanya lagi tentang produk2 Shaklee. Jadi sebab tu anda mesti rajin update blog tentang cerita bisnes anda.Ulang cerita tapi dalam bentuk pengalaman berbeza. Jangan rasa boring atau penat. Topik ESP rasanya saya cerita beratus kali dah kot kat blog saya. tapi ubah la sikit olahan ceritanya. selang selikan mungkin sebulan 2 kali cerita tentang ESP. satu cerita tentang resipi nak bancuh, satu lagi cerita kesan makan ESP.Banyak lagi boleh cerita.

Cerita tentang customer pun boleh letak dalam blog. Awal2 kalau belum ada customer, memadai guna testimoni diri sendiri, testimoni ahli keluarga atau pun pinjam testimoni mentor/support group anda.Itu di peringkat awal,selepas beberapa bulan pasti anda dah pun develop hubungan dengan customer kan? jadi tiada alasan tiada testimoni dan tiada cerita. Itu pentingnya anda treat setiap customer itu seperti seseorang yang anda suka. tak kisahlah customer perangai cemana pun,kaya ke miskin ke... semua customer layan seperti kawan baik anda. Kemudian boleh cerita pengalaman didalam blog. Memang banyak sebenarnya boleh dicerita dalam blog merangkap kedai anda . Jadi memang pelik kalau ada yang bertanya nak cerita apa dalam blog. 

Lagi satu, anda boleh jadikan blog anda seperti jurnal atau buku nota tempat anda simpan info2 yang dah pun anda baca. Bezanya kita bukan menulis dengan pen kat buku, tapi klik klik keyboard, tulis 2-3 perenggan dan publish post. Info seperti tentang produk (macam-macam boleh tulis),marketing tips, kelebihan marketing plan anda,kelebihan berbisnes dengan anda atau apa sahaja. Pendek kata, anda kena bercerita setiap hari, sampai orang nampak lifestyle anda dengan produk yang anda niagakan dan kesan daripadanya. Keyword disini adalah lifestyle. Cuba lihat mereka2 yang dah berjaya,bagaimana lifestyle mereka. Percayalah, orang akan tertarik dengan lifestyle anda. Maksud saya lifestyle anda bersama jenama yang anda niagakan. Tapi kalau anda tak ceritakan lifestyle anda dengan shaklee, contoh lifestyle disini adalah seperti pengalaman anda makan produk,share cawan kegemaran anda bile bancuh shake ESP ke... haa tu contoh lah yer.. kalau anda tak cerita benefit2nya. sorokkan lifestyle anda...bawak plastik shaklee pun malu, pegang botol vitamin Shaklee pun anda malu dan sorokkan Diri sendiri tak bangga.. jadibagaimana anda nak menarik orang secara halus. hihi...Tak perlu pamerkan longgokkan wang atau pameran materialistik. Variasikan  topik yang anda kongsikan diblog,jangan hari2 topik sama, boring nanti. Sebab tu kena banyak membaca, kalau kurang membaca, bagaimana anda nak jadikan blog tu tempat simpan semua info yang anda dah baca.betul tak? Jadi memang kena tanya diri sendiri, dalam sebulan apa yang anda dah baca,yang anda google. Kalau kerja scroll fb sahaja, takkan nak cerita gossip pulak dalam blog kan kan kan...

Sebab tu proses update blog ni TAKKAN PERNAH BERHENTI walau jauh mana pun langkah anda dalam bisnes ni. walau tinggi mana pun rank anda.Kenapa? kerana kita takkan pernah berhenti membaca, kita takkan berhenti bernafas (melainkan dah sampai ajal),jadi semestinya setiap hari ada sahaja peristiwa yang berlaku dalam hidup anda (yang berkait dgn bisnes atau tidak), Jadi bagaimana mungkin kita berhenti update blog. Tidak update blog bermakna anda tutup kedai. Tutup kedai bermaksud tiadalah hasil jualan. Ada ker orang yang berniaga tutup kedai selalu? Jenama2 yang terkenal yang dah untung berjuta pun takkan tutup kedai (melainkan cuti pada hari2 tertentu). lainlah kalau bankrap atau muflis.  Jadi apa alasan anda kalau tak update blog lagi dah? Dah cukup glamor ke sampai taknak update blog lagi?Dah jadi billionaire ke? dah ada berjuta business leader dibawah anda ke? Kalau yer, bolehla tutup blog. dan takpayah dah blogwalking

Satu lagi isu tentang blogwalking. BLOGWALKING SANGAT PENTING DAN WAJIB. Kalau rajin update blog tapi tak blogwalking sia2 je berniaga melalui blog. Ramai saya tengok culas nak blogwalking.Kenapa malas nak blogwalking atau berhenti blogwalking? Rasa dah cukup glamor dah ker?? Bila anda rasa macam tu, bahaya tu.peluang nak terus maju jaya takda dah. Blogwalking ni wajib ye.Ia untuk memperkenalkan diri anda dan produk jualan anda.  Jenama produk2 terkenal pun tak berhenti lancarkan macam2 strategi untuk naikkan nama di pasaran.Ada sahaja yang mereka lancarkan,or buat2 macam2 untuk market produk. Itu jenama yang dah puluh ratus tahun kat pasaran. Anda?Anda dah bersara dari blogwalking? Alahai.. Dah lama sangat ke  berkecimpung dalam dunia bisnes sampai taknak dah blogwalking. 

Kan saya kata blogwalking ni teknik pemasaran untuk orang 'sampai' kat anda. .. takboleh berhenti. melainkan anda taknak orang tahu dah tentang anda berniaga. boleh berhenti.  Ingat yer, kita ni agaknya baru berapa ketul lah yang beli  produk kita, yang kenal kita sebagai distributor pun baru berapa percent, takkan kita dah nak berhenti blogwalking (blog walking ni jalan dari blog ke satu blog untuk kenalkan diri dan blog kita.. umpama ketuk pintu rumah dari satu rumah ke satu rumah). 

2. ada facebook dan kena pastikan friend di facebook tu ramai. bukan tambah sekaligus, tapi sedikit demi sedikit. Kena aktif berkongsi info di facebook. (page/personal..kena rajin update and sharing.. walau tinggi mana pun rank,setiap hari adalah hari untuk belajar dan berkongsi). Sama lah macam blog tadi...kalau anda tak suker berblog, anda boleh gune medium facebook tapi pastikan konsisten share info,ada ramai friends (bukan setakat friend yang sama2 distributor tapi friend diluar circle), dan kena rajin like dan komen post friends facebook anda. Dan oh yer, bila nak post pun kena bijak guna keyword, jangan taip sebarang je, guna elemen lampu ajaib pun boleh gak. Satu kelemahan facebook ni, tak semua rakan2 dapat baca apa yang kita post..dan newsfeed ni hilang dari hari ke hari takboleh nak search bagai.. kalau blog, ada laebl,ada archive, ada history, boleh jadi tempat rujukan. Tapi apa2 pun, boleh guna blog dan facebook Facebook pun bagus gak untuk bina nama kita sebagai distributor/ business leader. dont under estimate facebook power yer

3. ada mentor ( bukannya tengok orang A, tengok orang B, pastu fanatik atau mengeluh tak tentu pasal..Sebetulnya kena pilih satu mentor,jadikan mentor tu cikgu, follow rapat serapat2nya tapi bukan follow diam2.. dengan cikgu kena BERSEMUKA samada melalui call/jumpa/alammaya. Kena ada CONNECTION dan COMMUNICATION DUA HALA, bukan senyap2 buat assumption. So apa lagi, gi cepat kejar cikgu)

4. ada support group (downline,sideline,family,diri sendiri). Ini penting sebab anda perlu tahu dengan siapa anda bersosial. Percaya atau tidak,anda akan jadi seperti orang2 yang anda sangat rapat.Mereka adalah cerminan diri anda. Cuba tengok diri anda, sepanjang 12bulan lepas..siapa  5 orang yang anda rapat dan selalu bergaul.... Mesti anda lebih kurang macam orang tu. Kalau orang tu negatif, anda pun jadi macam tu, kalau orang tu positif suka membaca, anda pun akan jadi macam tu gak. Kalau orang tu kat takuk tu je, sama lah anda pun duk takuk tu je takut nak melompat... Jadi pastikan anda pilih dengan siapa anda nak bergaul setiap hari.

5. ada JIWA yang TENANG (didik jiwa, didik hati.. BACK TO BASIC,kuasa dhuha, tahajud, sedekah, zakat,istigfar, senyum,doa.. letakkan sepenuh pergantungan pada Allah...rezeki itu milik Allah.. Maha Pemberi.. Sesungguhnya kita fakir tanpaNYA). Ini yang paling penting. ini kira no 1 la sebelum start apa2 bisnes pun. sebab kalau jiwa tak tenang, cemana nak hadapi beribu dugaan sepanjang berbisnes. Lebih2 lagi phasa awal.phasa 'mengasah', 'membina' , 'menyemai', 'menyiram'


Semua yang saya tulis ni berdasarkan pengalaman saya. Yer mungkin saya tiada phD,tiada master,bukan lulusan doktor mahupun pakar IT, ustazah pun bukan, pakar blog pun bukan.. tapi tak salah saya berkongsi apa yang saya buat, yang saya dah lalui dan dah pun tuai hasil dari pengalaman dan perjalanan saya. 

Jika anda nak tiru, silakan. Percayalah, resipi ni untuk anda semua.. Kalau anda bukan berbisnes Shaklee,anda pun boleh apply untuk apa jua produk anda. Semoga bermanfaat buat anda semua walau apa pun bisnes anda. 

Buat pengedar Shaklee, ingat yer.. teknik U-S-B : Use,Share,Build seperti yang saya kongsikan dalam page Magika saya.
kenangan manis diiktiraf di US Conference. klik imej untuk lebih jelas
klik link my business my passion untuk lebih banyak kisah2 saya berniaga Shaklee
Nanti saya sambung lagi di lain entry

 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di mamafaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Dilarang utk dicetak/disalin sekiranya bukan bertujuan utk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

My Blog List

Statistic

MamaFaiz...~mom's favorite choice Copyright © 2010 . Designed by Whitey Mommy