Welcome and thank you for visiting MamaFaiz.Com [MFC]..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, natural suplemen.

I am Shareeza, your Shaklee Independent Distributor at Seri Kembangan, Selangor. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 570945 | shareeza80@gmail.com| 0163224122| 0389574458|FB:Cery

Tips&Cerita magika setiap hari.. klik LIKE page MCsKK

"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Search

Loading...

Wednesday, April 23, 2014

Like,Share,Tag, and win Gucci Wallet (original from London with Love)

Jemput join Quiz Magika #5 ditaja oleh MagikaCerysiKelipKelip
Klik Like,Share,Tag dan lengkapkan Slogan..refer pada link di page facebook MagikaCerysiKelipKelip
Bagaimana nak memenangi hadiah diatas.. Klik link ini untuk mengetahui syarat2nya...
Selamat mencuba ya.. Contest berakhir 1 May 2014

Wednesday, April 16, 2014

Siapa jutawan sebenarnya

Harini update blog nak cerita tentang jutawan... tiba2 terlintas tentang topik ni...Kalau sebut jutawan.. agak2 terbayang siapa... I ler tu.. (haha perasan)..  Okay serius.. Cuba kita google type jutawan.. haa macam2 jutawan yang keluar...ada jutawan online, jutawan internet, jutawan iklan , jutawan akhirat, jutawan mega, jutawan emas, jutawan spa, jutawan gold, jutawan saham, jutawan zuhud, jutawan keropok, jutawan niaga, jutawan borong,  jutawan shaklee(eh macam familiar je.. grup siapa yang glemer ni..haha) eh macam-macam lah jenis jutawan.. semua mengaku jutawan... tapi tahu tak.. jutawan ni bukanlah mesti ada duit harta berkepuk kat peti  besi atau bank... atau ada akaun 1juta kat dalam bank..
Secara teorinya memanglah gitu tapi hakikatnya?.. tetapi jutawan sebenarnya adalah mereka yang mampu memilih apa2 jua gaya hidupnya.. Apa yang saya baca dalam satu artikel oleh ABS, katanya, "Jutawan adalah mereka yang mampu memilih apa-apa jua gaya-hidup yang dimahukannya. Kalau mahu hidup mewah pun dia mampu. Kalau mahu hidup zuhud pun dia mampu.Dia mampu membiayai citarasanya. Dia mampu melakukan apa yang dia suka, membeli apa yang dia mahu.."
Haa.. saya setuju sangat.. alhamdulillah sekarang saya dah rasa macam tu..boleh pilih.. jadi orang tak bolehla nak cakap itu nak cakap ini.. Contoh kalau orang cakap kenapa u tak beli banglo 5tingkat,kenapa beli X6 je bukan bentley ke rolls royce ke..kata dah jutawan... eh suka hati saya lah ye..tak beli bukan sebab takde duit tapi  sebab pilihan saya sekian sekian... ni saya quote dari artikel tu.. " orang bergaji membeli rumah sebagai tempat tinggal tetapi orang berduit membeli rumah sebagai ifestyle mereka.".. Haa sentap tak baca..hihi.. Bagi saya... bukan taknak 5tingkat... 2tingkat yang kecil sekarang ni pun saya rasa luas masyaAllah.anak sorang je pun... jenuh nak kemas..tu tak masuk bab malas cuci pinggan yang 2-3ketul ni.. hahahah. (nasib ada orang tolong cuci.. upah panggil maid tolong kemas smeinggu 2x).... hahhaha... 
Kesimpulannya, jadi jutawan itu bukan bergantung berapa RM yang kita ada.. Selagi kita happy dengan apa yang kita pilih.. kita dah pun jadi jutawan sebenarnya yer... . tapi janganlah tipu diri ye.. jangan kata oohh saya cukup happy dah sekarang ni ada sekian sekian... tak perlu ituini... (tapi dalam hati bengkak tengok orang beli itu ini, tengok orang itu ada ini.. nak beli tapi tak cukup duit..sebab tiada pilihan.. tiada kuasa memilih...  haa itu belum lagi mencapai phasa jutawan sebenar)

Dan bila sebut nama Jutawan ni.. keluarga bisnes saya juga bermula dengan nama Jutawan..MamaFaiz & Jutawan2 Shaklee... 4 tahun lepas,ketika memilih nama Jutawan ... saya tak sangka nama Jutawan akan mencapai tahap sebegini MasyaAllah. Alhamdulillah.. semuanya bermula dengan langkah kecil..tahap ini maksud saya dalam ruang lingkup Shaklee Malaysia, termasuk Shaklee antarabangsa..... (yerlah bukan semua tahu pun apa itu Shaklee.hihi). apa yang saya tahu, ketika memulakannya... saya hanya ada impian besar yang harus saya capai dan pengorbanan itulah harganya...dan of course doa sang suami yang sentiasa mendoakan saya... 
sebahagian dari keluarga Gojes..and georges too,hihi.. (part of Jutawan famili) yang menghadiri kursus Learn2Lead
sebahagian dari leader2 (part of keluarga Jutawan) yang menghadiri kursus cukai  baru2 ini di IOI Marriot Putrajaya
Jadi sekarang jangan susah2 spekulasi berapa income bonus saya, jangan ralit tengok rumah atau kereta saya, jangan komen kalau tak tau apa sebenarnya yang berlaku..... tapi anda tengok sejauh mana komitmen dan pengorbanan yang anda mampu bayar demi impian besar anda. Biar lah beribu jutawan yang lahir.. yang penting anda  (termasuk saya) tak lari dan tak tersasar dari landasan agama... Tahniah semua ahli keluarga Jutawan Shaklee... saya sayang anda semua kerana Allah... InsyaAllah...
Jom kita semua jadi jutawan dunia akhirat..berjaya dunia akhirat.. Ingat yer, bukan mudah untuk meraih syurga dunia dan syurga akhirat ..penuh dengan pancaroba... Jangan putus asa sebelum tiba masanya..
Apa2 pun syukur alhamdulillah..banyak betul kurniaan Tuhan...Nasihat saya.. jangan mengeluh, jangan asyik tengok orang sahaja.. banyakkan bersyukur......Tuhan beri apa yang kita mampu bukan ape yang kita mahu.. sebab kalau nak ikutkan,kemahuan dan keinginan manusia ni sampai mati pun takkan puas... Sesungguhnya yang Kaya dan Hebat itu Dia.. Allah yang Esa...bukan manusia.. Allah Maha Kaya kerana dia tak memerlukan kita semua sebaliknya kita yg memerlukan Dia...Sesungguhnya. saya fakir tanpaNya..Doa saya semoga tidak lalai dengan kurniaan dan anugerah dariNya... okey dah cukup..terpanjang pulak topik jutawan jadi topik tazkirah pulak.. Sekian.. jumpa lagi dilain entry
bersama buah hati tersayang, MY...selamat hari lahir.. terima kasih atas doa dan semangat... Tq for everything.. 

Tuesday, April 15, 2014

Produk baru Shaklee, Phytocol-ST mampu turunkan kolestrol

Haaa.. siapa yang ada masalah kolestrol tinggi, atau pun masalah nafsu makan tak terkawal..hihihi... lebih2 lagi makanan berlemak..sangat digalakkan beli produk baru Shaklee, Phytocol-ST namanya.. berbelit lidah nak sebut...bakal dilancarkan Jun akan datang (rakyat malaysia memang ramai  ada masalah nak turunkan kolestrol. jangan tak mengaku ye.hihihi)



Fungsinya ia mampu menurunkan kolestrol secara semulajadi. Bahaya yer kalau kolestrol tinggi.. Mungkin sekarang tak nampak, hepi je rasa sihat.. tapi dalam tak sedar kolestrol yang tinggi tu lah yang boleh membawa maut..


 Cara pengambilannya, kena ambil suplemen ni sebelum makan makanan2 berlemak tu.. Jadi memang kena ada sentiasa lah.. sebab korang ni kan pagi2 dah makan nasi lemak , tengahari karang nasi lauk masak lemak, eh macam2 lauk lagi lah yang korang nakngap.tu tak masuk lagi dinner karang entah ape lagi korang nak makan.... jadi bawakla produk ni gi mana2..hihihi..

Okey nak cerita lebih2 pun tak boleh sebab takde lagi depan mata...makan pun tak pernah lagi.. so tunggu jer lah yer.. lagi sebulan setengah produk baru sampai..  Sekarang ni anda dah boleh booking dah dengan mana2 pengedar Shaklee yang sah... takdelah nanti rugi kalau habis.... 







Thursday, April 10, 2014

Trip Long Beach, California

Semalam penuh cerita anak2 buah bisnes saya kat Facebook...eksaited dapat email dari Shaklee.. email tentang trip la. trip free 5star ni.. boleh pilih nak pi Long Beach,California atau Istanbul&Umrah dan juga local trip di Sunway Convention Centre... bukan sebarang pilih la. kena tengok point cukup ke tidak.. kalau tahun lepas dah kerja keras, point insyaAllah cukup menepati cita rasa.. tapi kalau kerja tak cukup keras, tidur lebih, berangan lebih,atau pun terlambat.. jawabnya selamat tinggal lah yer... hahaha.. terlambat maksud saya terlambat sedar diri... yerlah, untuk kumpul point ni ada tempohnya.. iaitu dari Mac 2013 sehingga Feb 2014 sahaja.. point sepanjang tempoh ini sahaja dikira yer..jadi kalau tengah tahun baru sedar diri nak kumpul atau dah hujung2 tempoh tu baru nak semangat kumpul.. hmm tak jamin la dapat dua tiga tiket..hihihi
Apa2 pun syukur alhamdulillah, ini trip internasional ke-3 kami sekeluarga bersama Shaklee..mule2 dulu kami pilih trip Umrah,kemudian trip London Paris... Sebenarnya.kalau campur trip local, ini kira trip ke -7 lah.. yer kot.. lost count dah... ikutkan boleh jer pergi sendiri buat 6-7bintang pun boleh.. tapi ni dah orang bagi free, rezeki jangan ditolak yer.. haha.. amikkkk.. layannnn.. tapi ni lagi best kot compare tahun lepas.. sebab kalini penuh satu kampung Jutawan pergi sekali. haaaa tu yg best tu..kita chartered dua tiga biji bus..kita kita ajer..hahah...okey2 dah cukup gelak tu.. sujud syukur jangan lupa...kena pasang niat baik2, moga dipermudahkan segalanya sebab trip ni lagi 4 bulan..moga sihat semuanya InsyaAllah... 
Okeyla, bagi yang dah terlepas nak pergi trip Long Beach, US ni..jangan sedih2...tahun depan Shaklee offer pergi Italy pulak.. tempoh untuk kumpul point adalah daripada Mac 2014-Feb 2015.. Haa saya dah bagitahu awal2 ni, jangan nanti menyesal kemudian hari yer... ada 11bulan lagi nak kumpul point.,rujuk dengan menor(upline) you all untuk pengiraan lanjut.. jangan tak percaya yer, ada anak  buah saya yang dlm masa 12bulan boleh dapat 2 tiket international..semuanya berkemungkinan .tiada yang mustahil jika anda lakukannya dengan penuh keyakinan padaNya, yakin pada diri sendiri, sabar, usaha..Diiringi dengan kuasa doa, kuasa berkongsi, kuasa memberi, kuasa senyuman.you can experience magic in your life...haa banyak betul kuasa.. semua bermula dalam diri anda.. InsyaAllah.. kalau saya boleh takkan anda tak boleh.. betul tak.. kita semua hambaNya.. yang membezakan kita adalah usaha kita dan keyakinan kita... Okay terlebih2 plak ceramah motivasi hari ini.. hehe.. terlebih eksaited ni... 
Yang pasti,saya doakan yang terbaik buat kita semua..

Oh ya, ada satu lagi yang saya nak tulis..ini tiada kena mengena mana2 pihak.. ini sekadar padangan peribadi....bagi saya sebelum bersukaria travel around the world, sebaiknya tunaikan lah umrah dulu....pasang niat, kumpul duit then proceed la... saya percaya anda yang aktif berbisnes Shaklee ni, bonus agak lumayan..sikit2 kumpul, lama2 jadi bukit.. lagipun trip umrah bukannya banyak mana.. ada banyak pakej sekarang.. rm5k-rm6K dah boleh pergi dah.... sebulan kumpul sekian2 RM..insyaAllah cukup dan Allah permudahkan.. masih segar dalam ingatan,pertama kali saya dan suami saya menjejakkan kaki di tanah haram,(pergi dengan pakej bersama Andalusia..pakej biasa..hotel agak jauh dari masjid.. tapi takpe, yang penting tetap di tanah haram...).. ketika itu saya baru bergelar Supervisor,dan naik rank SrSup ketika masih lagi di bumi Mekah.. MasyaAllah...Sekarang saya tengah pasang niat dan berdoa moga hajat nak mengerjakan haji dimudahkanNya... Doa banyak2 moga dimakbulkan... kena ingat gak,sebab nak ke sana ni bukan semata2 duit..kalau ada duit pun tapi kalau Allah belum izinkan, tak sampai lah.. yer tak.. eh syahdu la plak tetibe teringat mekah dan madinah ni.. teringat lagi dulu dpt tiket free nak bwk Faiz gi umrah.. dah buat visa bagai, sekali mlm nak  terbang tu beliau kena chiken pox teruk.. haa takde rezeki nak bwk dia.. tinggal lah.. tapi alhamdulillah tahun ni kali ketiga kami pergi, dapat gak  bawak Faiz.... kat sana lain skit perangai dia.. hepi sengih.. kurang skit angin moody dia tu..hihi..dia sendiri cakap suka duduk mekah. alhamdulillah.. cuma balik malaysia, perangai angin tu tetap ada la.. beza angin kat tanah haram dan tanah halal ni..hihii


Cukup sampai sini...ikutkan cerita pasal trip2 ini sampai bila2 tak  habis..hihi... Jumpa lagi di entry lain pulak...Terima kasih kerana sudi singgah blog mamafaiz ni


Wednesday, April 9, 2014

Petua mencerahkan dan memutihkan muka

Kami sekeluarga baru balik dari Pulau Tioman dan salah satu kesan yang tak dapat nak lari adalah sunburn..hihihi...Faiz sunburn agak teruk... haa gelap lah muka yg dah semulajadi tak berapa putih tu.. Alang2 free pagi ni, maka saya baca kat internet topik tentang nak cerahkan kulit muka secara semulajadi (tanpa telan produk2 beracun bagai ni..hihihi).. dan saya jumpe petua2 dibawah. Jemputlah baca dan kalau rajin haa amalkan lah..hihhi
1. BARLI
Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak. Kemudian, tumbuk barli yang telah di goreng itu hingga lumat. Bancuh serbuk barli tersebut dengan sedikit perahan air limau nipis dan air masak. Sapukan bancuhan tersebut dengan rata di wajah anda sebelum tidur.
Untuk mendapatkan hasil, amalkannya sekurang-kurangnya seminggu sekali. InsyaAllah anda akan dapat lihat hasilnya nanti.
2. BERAS PULUT

Ia berfungsi untuk menanggalkan daki dan sel-sel mati serta menghaluskan kulit. Manakala serbuk beras pulut khusus untuk menanggalkan sel kulit mati, mengurangkan parut, di samping memerah dan memutihkan kulit wajah dan badan.
Cara-Caranya:
1. Rendam beras pulut hingga lembut, kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Sebelum mandi, lumurkan seluruh badan dengan beras yang ditumbuk.
3. Biarkan lumuran tadi separuh kering dan sental kulit anda perlahan-lahan.
4. Bilas badan anda dengan air mandian. Amalkannya sekerap yang mungkin.
5. Untuk hasil yang terbaik amalkan,2 kali seminggu.Kulit tubuh anda dijamin akan cerah.
3. NENAS

Ambil bahagian dalam nenas yang keras (palu) lalu gosokkan ke seluruh bahagian badan. Bilasa badan dengan sebersih-bersihnya. Amalkan setiap pagi dan petang. InsyaAllah kulit anda akan lebih putih, cerah dan berseri.
4- TIMUN

Parut isi timun atau hancurkan, campurkan bersama perahan limau. Tempek ke muka dan tunggu sehingga kering. Sesudah itu, bolehlah dibilas dengan air bersih atau air suam. Nak cepat hasilnya, buat setiap malam.
5. LOBAK MERAH 

Parut sebatang lobak merah dan satukan bersama sebiji kuning telur dan sedikit jus limau nipis sehingga sebati. Tepek pada keseluruhan muka dan leher dan biarkan kering. Bilas dengan bersih. Amalkan tiga kali seminggu. ia menjadikan wajah lebih berseri, mulus, menegangkan kulit.
6. LIMAU NIPIS 

Belah limau nipis menjadi 2,gosok pada wajah dan badan…kulit akan menjadi cerah, licin dan harum..
7. BERAS 

Ambil 1 gengam beras,tumbuk dan tambahkan air. kemudian sapu pada wajah sebelum tidur..ia dpt menghilanhkan jerawat batu dan of course putihkan wajah..
8. BUAH DELIMA

 Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.
9. LABU

 Tutup pori-pori pada wajah dengan buah labu yg bertindak membuang sel kulit mati. dgn campurkan puri labu,madu,cuka epal,tepung ubi,1 biji telur.
10. KOPI

Serbuk akan menghasilkan minyak anti-oksidan. Ia berfungsi menghaluskan serta mencerahkan kulit anda.kalau nak putih satu badan just lulur kopi tersebut icon smile Petua Memutihkan Muka Yang Berkesan
Caranya;
1. Tumbuk biji kopi sampai halus.
2. Campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun dan tepung sengkuang mengikut kadar yang secukupnya.
3. Kacau kesemua bahan hingga rata.
4. Kemudian, sapukannya pada muka serta seluruh anggota badan anda.
5. Sambil menyapu, gosokkan secara lembut campuran tadi pada tubuh anda.
6. Seterusnya, biarkan ia selama 1 jam. Tujuannya supaya minyak dalam kopi tadi menyerap ke dalam tubuh anda dengan sempurna.
7. Akhir sekali, bilas tubuh anda dengan air yang dicampurkan dengan sedikit garam. Lepas tu anda bolehlah mandi seperti biasa.
Sumber: Petua Memutihkan Muka Yang Berkesan | Fuh.My 

Haa sekian petua yang menggunakan bahan2 semulajadi yang ada kat dapur atau pasar.... Bagi siapa2 yang memang pengguna produk jenama Shaklee.. yg semulajadi tu..Jika anda ada masalah kulit mengelupas teruk, kulit kering dan sebagainya especially baru pulang travel (kulit terjejas akibat perubahan suhu dan kurang air)..maka saya syorkan anda amalkan Vivix 1-2sudu besar sebelum tidur, segelas ESP, Bangun pagi pula segelas kolagen dgn air kosong, 2biji vitamin C, 2bj vitalea, 1biji B Complex.. dan amalkan masker kolagen atau masker ESP+plain yogurt.dan jangan lupa minum banyak air kosong..sehari wajib 8 gelas okay....InsyaAllah tak sampai 3minggu, okay kulit tu... InsyaAllah.. berusaha tak salah yer tak..hihi..
Ni gambar kami dua beranak.. gambar terbaru...agak gelap Faiz...dan susut sikit dia akibat demam panas last week.

Tuesday, April 8, 2014

6 Destinasi Dunia paling indah

Tadi saya belek2 majalah Rapi isu Apr 2014... menarik pulak artikel ini.. 6 destinasi dunia paling indah.. wahh.. bolehla masuk dalam wishlish.. Jommm 


 

Monday, April 7, 2014

Umrah dan Pulau Tioman

Alhamdulillah, last week selamat pulang dari mengerjakan umrah bersama keluarga.. Ini kali ketiga saya dan suami saya menjejakkan kaki ke sini... jadi tak byk sangat  gambar..beza kali pertama pergi, eksaited rakam gambar... tapi bila pergi kali kedua dan kali ketiga ni,kurang dah gambar.lebih menghayati gituuu..hihihi... lagipun kalini tak lama sangat sbb pergi time cuti sekolah bawa Faiz sekali.. InsyaAllah jika ada rezeki dan diizinkanNya, nanti nak datang lagi... mana tahu kot2 ada rezeki Haji pulak.. insyaAllah..doa yg terbaik lah yer..

Haa dibawah ini pula gambar tepi pantai, weekend baru2 ini saya dan suami ke Pulau Tioman.. beg balik Umrah pun belum habis unpack, dah kena ke Pulau Tioman..demam panas pun tak kebah lagi.. tapi  tak boleh nak cancel.. aktiviti Tioman ni dah lama sekolah rancang. Sebenarnya kami ikut rombongan sekolah Faiz.. pergi asing2....aktiviti pun asing2.. tapi kami sekadar nakpastikan semua selamat..yelah Faiz kecil lagi nak biarkan gi sendiri... jadi kami pergi dan jengah chalet dia..tapi tak kacau aktiviti dia dengan pelajar lain... Anyway Pulau Tioman memang cantik... kami stay di Berjaya Resort.. kluar chalet memang terus pantai..haa baringlah mengadap laut..hihih


Okey, saya nak sambung uruskan hal lain plak...Bulan ni memang agak tepu dan padat jadual harian saya..InsyaAllah nanti akan update blog lagi..sebab taknaklah blog bersawang...sayanggg..btul tak...:)
 

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di mamafaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Dilarang utk dicetak/disalin sekiranya bukan bertujuan utk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

My Blog List

Statistic

MamaFaiz...~mom's favorite choice Copyright © 2010 . Designed by Whitey Mommy