Welcome and thank you for visiting MamaFaiz.Com [MFC]..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, natural suplemen.

I am Shareeza, your Shaklee Independent Distributor at Seri Kembangan, Selangor. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 570945 | shareeza80@gmail.com| 0163224122|FB:Cery
Blog mamafaiz.com dimiliki oleh Faizland Sdn Bhd (1043480-W)

Tips&Cerita magika setiap hari.. klik LIKE page MCsKK

"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Search

Loading...

Thursday, November 20, 2014

Dari wanita untuk wanita

Saya dapat artikel ni diforward oleh Master Puteri dalam group beliau. Saya nak save dalam blog saya ni sebagai rujukan. Bila-bila rasa hilang semangat, boleh baca balik. Itu lah kelebihan ada blog. Kita boleh simpan info2,gambar2 dan cerita2 menarik kisah semalam untuk dijadikan pedoman dan kekuatan untuk hari esok dan mendatang. 
Moga bermanfaat buat semua.
-------------------------------

Assalam alaikum warahmatullah. I attended a talk that was given by Rayhaanah Omar, a very accomplished sister who is a haafidha and a motivational speaker for Muslim women. Her talk was titled 'The Confident Muslimah'. Here are some of the "pearls of wisdom" from that talk.
1. In the Oxford dictionary the definition of 'confidence' revolves around the self. However, from an Islamic perspective, confidence links you back to Allah. This means that you have complete faith and confidence in the abilities and talents Allah has blessed you with.
2. Make du'a to Allah to help you become more confident.
3. Think about your personal definition of confidence. Do you always have to follow everyone else and their way of doing things, even if you are not comfortable with it?
4. A big part of being confident is having a loving and forgiving heart
5. Another big part of having confidence revolves around trusting Allah completely i.e. "tawakkul". Whatever happens to you is for your absolute best, whether it be a sickness, a death or even bad grades. Because after every difficulty you faced, there was always relief..always some kind of miracle to get you out of it. Allah says in the Qur'an that with hardship comes ease..not before or after it, but with it.
6. What you are is a gift from Allah. What you become is your gift to Him.
So present yourself to Allah as a sincere servant in this life so that on the Day of Judgment, you can at least say that you tried your best.
7. Think about the Day of Judgment and what you would say in answer to the Prophet (S) if he asks you: "What did you do for the Ummah?"
8. "I see a confident Muslim woman as someone who goes through difficult times and bounces right back."- Rayhaanah Omar
9. Any test that you have been given in life is given to you only because Allah knows that you, specifically, can pass it. Not me, not anyone else, but you.
10. Just like a teacher or invigilator in an exam, Allah is quiet when He gives you a test to go through in this life. He has already prepared you to pass that test. It's not meant to be easy but you are meant to overcome the struggles you face in this life.
11. You can't love someone deeply until you actually know them well. You can only have a deep love for the Prophet (S) when you learn about him, his character, his life and his sunnah. How will you love him if you don't know much about him? ("Shamaa'il at Tirmidhi" was stated as a reference here. My apologies for any spelling mistakes in the name).
Some characteristics of the Prophet (S):
1- WALK FAST (with purpose)
2- Dressed well (you don't always have to wear a black abaya. Colourful clothes, as long as they cover you and are loose are cool too. Aisha (R) had been reported to have worn burgundy and bottle-green clothes!)
3- Complimented others (when you see the beauty in others, you are able to sincerely admire the blessings Allah has given them and not be insecure about yourself)
4- Self-monitoring
5- Be humble
Techniques of gaining confidence
1- Put your trust in Allah every time, especially when you are afraid of something
2- Whether your barriers are physical, mental or emotional, break them. Supersize your dreams.
3- Be brave and be bold. With every hardship, tell yourself "I am getting stronger"
4-Think about what your end goal in life is. What do you want to accomplish before death comes to you? Consider writing down what your ideal obituary would sound like (from a 3rd person perspective).
5- Allah wants His slaves to do good and to do it in an excellent manner. Ihsan."Everyday, every way, my good gets better and my better gets blessed".

Wednesday, November 19, 2014

Kulit kusam,kering,kelihatan tua dari umur sebenar,Jeragat,pori-pori besar,kulit kendur,eye-bag...

Tips ringkas harini saya nak kongsikan ialah tentang kolagen. Saya percaya anda dah selalu sangat baca orang jual kolagen tu lah kolagen ni lah.. 1001 jenis kolagen. Perlu ke nak beli kolagen ni? Ada yang rasa tak perlu tapi bagi saya.. kalau anda ada mengalami simptom2 dibawah. maka anda harus pertimbangkan semula untuk beli serbuk kolagen terbaik abad ini okay.
Gejala kehilangan kolagen. Klik image untuk lebih jelas
  • Ada kedutan yang jelas di wajah
  • Ade jeragat dan bintik hitam
  • Ade 'eye bag'
  • Ade pori-pori besar
  • Kulit lesu dan mudah kering
  • Kelihatan tua dari umur sebenar  (cuak yer takk)
  • Sakit belakang dan sakit sendi
  • Ada pigmentasi dan kulit tona tak sekata
  • Gusi tak sihat
  • Garis halus di leher
  • Payudara kendur dan punggung pun tak berapa nak mantap
  • Kuku senang pecah
  • Ada lingkaran hitam bawah mat
  • Rambut kering dan bercabang
Klik image untuk lebih jelas. Ini gambar Puan Rose yangsaya ambil di Facebook beliau. Bagaimana beliau berubah sejak mengamalkan COllagen dan vitamin2 lain. Haa klik FB beliau kalau nak tahu kisah lanjut. Saya dah pernah jumpa beliau secara LIVE.. memang terkejut bila tengok gambar lama beliau. Wah memang beza saaangatt kesan konsisten mengambil suplemen.. Saya pun harus disiplin makan suplemen dan Collagen so nanti bila dah 40-an saya nak lah nampak vogue gittteww..hihi
Sekian berita terkini.Saya pilih kolagen jenama Shaklee.Kenapa? 
Klik : Fungsi dan Kelebihan Collagen Powder jenama Shaklee

Tuesday, November 18, 2014

Kuatkan hati untuk hantar Faiz ke asrama

Sebenarnya lama dah saya niat nak hantar Faiz ke sekolah asrama (akademi tahfiz) cuma sebelum ni tak berapa yakin sebab beliau masih berumur 8 tahun. Tapi last month kami berdua setuju dan nekad nak hantar Faiz ke asrama untuk tempoh percubaan 2 minggu. Sebab nak bagi dia berkawan dan lebih berdisiplin. Lagipun so  far takde lagi kes buli di sekolah beliau. Memandangkan sekolah dekat. saya pun boleh datang tengok setiap hari (siang dan malam). Jadi takdelah rasa berat hati sangat.. Over tak..nasib baik I tak mintak katil satu nak tidur sekali kat asrama tu sebelah Faiz. hihi.

Peluk anak selalu
 Malam tadi saya temankan dia makan malam kat bawah hostel tu. Saya tanya macam-macam dan feedback dia okay semua. Haa lega hati I.. takpe esok datang lagi. Sekurang2nya happy saya bila tengok dia happy. Yer lah kat rumah pun dia takde geng sangat. Anak tunggal almaklum. Cuma saya lah kena kuatkan hati saya untuk lepaskan Faiz. Lambat laun nanti beliau besar pun nak kahwin nak hidup sendiri takkan saya nak ikut mana dia pergi kan kan kan. hihihi

Sesi pengajian sekolah beliau masih lagi berlangsung. 20hb Disember baru tamat.Kalau sekolah lain dah mula cuti skolah,graduasi bagai. Sekolah tahfiz Faiz ni bulan depan baru habis. Sekurang2nya terisi gak masa beliau. Takdelah main game 24jam. 

Bagi ibubapa yang anak2 dah mulakan cuti sekolah, pastikan masa mereka dipenuhi dengan aktiviti2 yang berfaedah. Tak kisahlah hantar asrama ke tak hantar asrama ke.. Mom  knows best ..right...

Monday, November 17, 2014

Kongsi rahsia cantik bersama ribuan wanita diluar sana

Pertama kali jumpa beliau Ahad yang lepas..Jaja nama glamornya di faecbook. Sebenarnya 4 tahun yang lepas beliau adalah customer setia produk Shaklee.. tak pernah bersua muka. Sehinggalah baru2 ni beliau sendiri mengaku bersedia nak berkongsi dengan beribu wanita diluar sana.. Berkongsi produk yang beliau makan dan kesan ke atas beliau.. Tak percaya tengok beliau macam budak sekolah jer rupa.. tapi sebenarnya dah 36tahun anak dua orang..

Ini pengakuan beliau di facebook beliau.. "Honestly Shaklee banyak beri impak pada diri saya sendiri, saya guna, saya pakai, supplement yang saya mampu byr bukan untuk beli 1 time, mampu untuk beli bila dah habis.. mampu milik sesangat...Sy consume pelbagai ..dari hujung rambut sampai hujung kaki...Sebut je set ape, skin care,untuk rambut..untuk kecantikan dalaman... untuk conceive..sebut je...( bukan overclaimed ye)..."
klik image untuk lebih jelas
Haa beliau yang kat tepi sekali tudung kaler2 kelabu tu.. Sangat gojes. Jeles I.. Beliau dah 36, saya 34 tapi beliau nampak lebih muda dan sangat mulus gojess... Arrghhhh tak boleh jadi.. harus I telan Collagen Powder 2 peket sehari, vivix 2sudu besar setiap hari, Vitamin C 4-5biji sehari, ESP minum setiap hari takboleh miss.

Kalau korang nak tips cantik dari beliau. boleh hubungi beliau di 019-2682582  ( Jaja). Saya eksaited sangat bila beliau dah ready nak berkongsi cerita beliau. Sebab bagi saya ramai kat luar sana yang naaaaaaakkk cantik tapi tak tahu cara. Nak cantik dan sihat ni yang pentingnya kena sabar dan pastikan dari dalam dulu. Semoga niat beliau untuk membantu lebih ramai wanita2 dipermudahkan Tuhan. Lagipun barang yang baik harus disebar2kan bukan disimpan untuk diri sendiri jer. hihi

Khasiat Collagen Powder :Terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah & menghilangkan kedutan dan banyak lagi fungsi lain. Klik fungsi Collagen Shaklee

Khasiat Vivix : Vivix membantu melambatkan penuaan sel.
Okey nanti saya sambung lagi cerita




Friday, November 14, 2014

Jana caj positif yang banyak dalam kehidupan kita

Setiap kali baca perkongsian kawan tentang cerita mereka yang happy,yang best,yang gembira, yang hebat.. apa kita kena buat?
Kita harus senyum dan cakap..
"Syukur Alhamdulillah.Saya tumpang gembira.Saya percaya cerita hidup saya juga best,happy malah lebih hebat lagi. Sesungguhnya Allah Maha Kaya,Maha Pemberi dan Maha Mengetahui yang terbaik buat hamba2Nya.."

Sebaliknya, kalau kalau perkongsian mereka sesuatu yang negatif? Mudah sahaja: Klik unfriend/ unfollow/ hide status/ sebagainya. Usah dicanang atau jangkit sama. Doakan mereka sihat,bahagia dan semoga mereka lebih positif. Fokus hidup kita,Banyak lagi kerja perlu diselesaikan. Hide status atau unfollowb ukan bermaksud kita outus silaturrahim, tidak sama sekali. cuma kita harus bijak membezakan caj2 positif dan caj2 negatif untuk kita sebarkan dalam hidup kita. Untuk berjaya kita perlukan sebanyak mungkin caj positif. Jadi harus bijak untuk fokus dan tidak mudah dijangkiti dengan caj negatif

Thursday, November 13, 2014

Cantik dalam maka Cantik lah luar

Saya tahu semua wanita nak nampak cantik. Tu yang suka mekap bagai. Tapi hakikat sebenarnya kena cantikkan sel2 dalaman dulu baru terpancar cantik di luar. 
Sebab tu Saya rasa bersalah kalau tak kongsi info ini dengan anda semua.  Info tentang  makanan tambahan untuk cantik.
Walau apa pun yang korang makan untuk breakfast,lunch dan dinner,jangan abaikan makanan tambahan. Sebab TAK SEMUA ZAT dari makanan2 yang korang ambil setiap hari dapat DISERAP dengan optimum. Kerap demam pun antara sebab zat tak dapat diserap kerana sel 'kurang sihat'
Sebab tu pentingnya makanan tambahan. Ia MENAMPUNG kekurangan nutrisi dari makanan harian. Dan yang lebih penting, ia membantu menghasilkan SEL YANG LEBIH SIHAT untuk menyerap nutrisi dan seterusnya MELINDUNGI sel.Bila sel dah 'sihat', dah 'CANTIK', haa baru lah zat senang DISERAP. Barulah macam2 kesan best2 dapat. 
Tapi kena DISIPLIN ambil makanan tambahan kerana sel memerlukan masa ANTARA 90-120HARI untuk betul2 'sihat'.Kalau lagi teruk keadaan sel,haa LAGI LAAAMA SEL AMBIL MASA untuk sihat. Sebab tu kesan makanan tambahan BERBEZA kat setiap orang
Bila sebut makanan tambahan untuk cantik ,makanya kat pasaran sekarang berlambak orang jual makanan tambahan. Buat lah pilihan bijak ,Pilih yang berkualiti, yang diperlukan badan. Contohnya Omega-3 dan asid amino perlu tidak dapat dihasilkan oleh badan.
 Jadi saya sendiri pastikan badan saya cukup zat tersebut dengan mengambil 3 biji Omega Guard sehari dan segelas ESP setiap hari. ESP adalah protein yang mengandungi 9 jenis asid amino perlu.. Makanan tambahan seperti multivitamin, Vitamin C dan B-Complex juga antara yang wajib saya ambil setiap hari. Oh itu tak termasuk vivix, Collagen powder, alfalfa.  Oh banyaknya. Takpe, ada jadual makan.. Nama pun makanan tambahan. Perlu ada jadual makan dan bukannya lupakan makanan ruji terus. Mana boleh tinggal  nasi kan..hihi
Cuba baca pendapat anak buah saya dibawah, beliau yang dulunya suka mekap, Bagaimana persepsi beliau terhadap vitamin berubah selepas setahun lebih konsisten makan makanan tambahan Shaklee. Saya tengok beliau semakin cantik. Ini yang dikatakan, kalau kita jaga pemakanan, (cantik dalam). insyaAllah luaran akan cantik. 
klik imej untuk lebih jelas. Boleh contact beliau Aula 012-2007 kalau korang nak consultation jadual pemakanan vitamin set cantik dan yang berkaitan. Dia memang suka bab2 tu..hihi

Wednesday, November 12, 2014

Master Celebration Kam Maria & Firdaus

Ahad ni, 16 November 2014,  saya akan ke Pullman Putrajaya menghadiri majlis gemilang "Master celebration Master Kam Maria dan Master Firdaus'. Mereka antara 47orang master dalam group besar Jutawan Shaklee. Jemput hadir tapi pastikan breakfast kat rumah dulu kerana makanan hanya disediakan selepas majlis yakni lunch free.. majlis bermula jam 10pagi. Terbuka untuk semua.Percuma. Anda cuma kena BAYAR DENGAN MASA anda. Wang tunai tak diperlukan. Saya sendiri teruja nak dengar kisah mereka secara LIVE


Sedikit tips magika buat anda semua. Rancanglah hari anda setiap hari.Kenapa?
Jika setiap hari anda hebat, pasti setiap MINGGU anda hebat.
Jika setiap minggu anda hebat, pasti setiap BULAN anda hebat. 
Jika setiap bulan anda hebat, pasti sepanjang TAHUN anda hebat

Saya juga sentiasa memastikan diri saya buat perancangan harian dan mingguan. Pen dan buku adalah kawan baik saya. Mesti ada dalam handbag saya. Bukan sekadar nak tulis daily/weekly planning tapi nak tulis apa2 sahaja idea dan ilham yang tiba2 menjelma.. 
Kena rancang apa topik yang nak dipost DI BLOG minggu ini, apa yang nak dishare di FB/PAGE minggu ini. Berapa SALES nak skor minggu ni, Berapa KELAS nak buat (online/offline). Apa yang saya nak RCA .Apa yang saya nak BACA. Semua kena rancang.Tulis dan tanam dalam buku dan minda.
Okey sekian tips magika harini.. Sambung di lain entry pula. Saya nak pergi spot check anak2  buah bisnes

 

Dah Baca?

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di mamafaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Dilarang utk dicetak/disalin sekiranya bukan bertujuan utk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

My Blog List

Statistic





MamaFaiz...~mom's favorite choice Copyright © 2010 . Designed by Whitey Mommy