Welcome and thank you for visiting MamaFaiz.Com [MFC]..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, my life and also natural suplemen.

I am Shareeza, your Shaklee Independent Distributor at Shaftsbury Residence, Cyberjaya, Selangor. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 570945 | shareeza80@gmail.com| 0163224122|FB:Cery
Blog mamafaiz.com dimiliki oleh Faizland Sdn Bhd (1043480-W)

Cerita Magika setiap hari.. klik LIKE page MCsKK

"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Search

Loading...

Friday, May 29, 2015

Nak taknak memang kita kena berubah

Harini saya cerita pasal CHANGE. Dalam bahasa melayu maksudnya berubah.
Bila sebut berubah ni, saya teringat sejarah nabi tercinta kita, nabi Muhammad SAW. Kita semua sedia maklum Nabi berpindah/berhijrah dari kota Makkah ke Madinah untuk menyebarkan Islam. Panjang cerita tentang hijrah Nabi tu. Anda boleh rujuk lebih detail peristiwa hijrah Nabi kat buku2, google atau kelas2 agama. Menarik kisah hijrah Nabi.
Kalau ikutkan maksud hijrah adalah berpindah. Hijrah juga boleh dilambangkan dengan semangat ingin berubah dan perubahan ini boleh berlaku dalam pelbagai keadaan seperti perubahan dari segi sikap, cara berfikir dan tingkah laku
Kita lihat dari sudut positif, kita ni kalau nak lebih berjaya dalam hidup kita kena berhijrah.
Ye, ubah sikap, ubah cara berfikir, ubah tingkah laku
HIjrah ni bukan semata2 pindah rumah. (amboi saya ni, mentang2 baru pindah rumah baru, dok cite pasal pindah lak ye..hihi)
Okey tu selingan jer. menulis dari rumah baru ni, terasa segar udara dan banyak idea. Lagi2 duduk tingkat tinggi ni, sayup mata memandang..hiihhii
Berbalik ke tajuk hijrah atau BERUBAH. Ya, kita jer yang boleh ubah diri kita
Tuhan sendiri berfirman, “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ”
Nampak tu. Lebih2 lagi dalam dunia bisnes. Kalau nakberjaya dalam bisnes , nak taknak memang kita kena berubah.
Saya tahu nature manusia ni memang tak suka orang paksa2, dan manusia sendiri tak suka kalau orang lain ubah mereka
Saya sebagai mentor/coach bukan nak paksa anda, tapi nak anda renung2kan konsep hijrah dan berubah ni kemudian buatlah keputusan yang bijak bila nak start berubah.
Ingat ye, kita sahaja yang boleh ubah diri kita.
Sikap, cara berfikir, tindakan cara kerja.
Contoh kita biasa bangun lewat, tapi bila nak berjaya dalam bisnes, kena ubah rutin tu, bangun awal pagi
Kalau dulu berat mulut nak berzikir nak berdoa. Kalau nak berjaya, kena ubah jadi rajin berzikir, rajin berdoa, rajin mengaji
Kalau dulu malu nak update FB atau update ikut suka ja, 
Kalau dulu blog jarang berupdate, malas blogwalking

Tapi sekarang nak berjaya dalam bisnes, kena lah ubah tingkahlaku tu. Kena rajin update FB, rajin update blog, Rajin membaca tentang produk yang kita nak jual, rajin tambah ilmu, rajin pergi kelas yang upline/company anjurkan..
Yer memang kena ubah
Sikap dan cara berfikir pun kena ubah.
Kalau dulu banyak sangat caj negatif dalam diri dalam minda, Kalau dulu sikit2 nak sentap.

Sekarang kenalah ubah. Ubah jadi orang yang positif, kena ubah jadi orang yang pemaaf, yang bersangka baik.
Kalau dulu hari minggu ja tidur tak ingat dunia, masa terluang ja bergosip, scroll FB , main game. Sekarang kena lah ubah isi masa terluang tu dengan buat master checklist yang mentor bagi
Ada banyak lagi contoh lain yang anda boleh muhasabah hari ini
Semoga perkongsian hari ini bermanfaat
Saya tak mampu ubah anda, hanya anda yang mampu ubah diri anda
Bila anda dah berjaya ubah diri anda, secara tak langsung anda sebenarnya menjana diri anda menjadi magnet yang hebat, dan tengoklah nanti, tak lama nanti bisnes anda akan berkembang maju InsyaAllah
Oh ya, Jangan lupa juga doa minta kita berubah ke arah kebaikan, kaya dunia akhirat juga ya
Sekian cerita hari ini. Semoga bermanfaat


Thursday, May 28, 2015

16 kelebihan protin diet Cinch Shake Shaklee


16 kelebihan Cinch Shake :
1. Memberikan rasa kenyang berjam-jam lamanya
2. Mengurangkan selera makan bagi anda yang tak boleh control nafsu makan
3.Memberi tenaga berpanjangan jadi anda tak cepat penat walaupun melakukan pelbagai aktiviti harian
4. Meningkatan metabolisme badan
5. Memelihara otot bagi mengelakkan anda gemuk semula dgn cepat bila dah kurus
6. Anda boleh mengambil carbo spt nasi dsb tetapi dgn kadar yg sedikit
7. Menghilangkan lemak yang berlebihan dan mengurangkan inci pada badan
8. Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
9. Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusine.
10. Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
11. Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
12. Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
13. Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
14. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
15. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
16. Soya bukan GMO

klik imej untuk lebih jelas kisah mereka dan Cinch

Wednesday, May 27, 2015

Tips Diet: Sarapan pagi seawal mungkin.

kevin zahri bagi tips diet,katanya kena MAKAN SARAPAN PAGI SEAWAL MUNGKIN (jangan tangguh2 /lewat2kan).
Katanya lagi, pilih makanan yang TINGGI PROTIN protin dan kaya serat
saya tahu korang semua busy,nak uruskan anak,suami,bisnes,diri sendiri.
Jadi saya cadangkan bancuh segelas ESP/Cinch/Mealshake.Mudah,pantas, lazat dan memang berkhasiat. Setel.Memang perfect 10 pilihan protin anda tu
Okey tu ja nak kongsi pagi ni. Jangan risau dah pasni setiap pagi mana nak dapat sumber protin. Pastikan ada ESP/Cinch/Mealshake kat dapur rumah anda

Ini yang saya bancuh petang semalam.saya add on strawberry yang saya frozenkan dulu dalam 1-2jam.  

Tuesday, May 26, 2015

resipi kek batik coklat almond pistachio special mamafaiz

Jumaat lepas saya ada masak kek batik coklat. Kek batik yang ni lain dari yang lain . Menu ni simple je, memang ramai tahu, tapi saya kena abadikan kat blog saya sebab next time saya nak buat, senang saya nak rujuk. dan biasanya yang saya tulis kat sini yang saya dah test, so kena lah kat tekak saya..hihihi
ini gambar waktu kek sedanbg disejukkan,tak sempat nak snap bila kek dah dibawak keluar, cepat benar habis.
Saya panggil kek batik ni kek batik almond pistachio sebab ada guna almond dan pistachio. Kalau takde, kenalah edit nama 
Bahan2
  • 200 gm digestive biscuits << saya memang suka sangat biskut ni, ala yang covernya kaler merah tu. memang tulis situ biskut digestive
  • 100 gm butter << yang ni jangan terlebih nanti berminyak kek
  • 250-300 gm milk chocolate << ni cooking chocolate, beli kat kedai bakeri
  • 200 gm / 1/2 tin susu pekat manis << yang ni pun saya guna tak sampai 1/2 tin sebab tak suka manis sangat
  • 80 gm kacang pistachio (boleh guna kacang lain juga)
  • 80 gm badam yg dibakar
  • 80 gm walnut yang dibakar<< yang ni saya jarang letak sebab takde walnut.  Actually kacang2 ni boleh mix ikut selera. kalau takde pistachio pun takpe, ganti kekacang lain.
Cara-caranya
1. Cairkan coklat, butter dan susu pekat manis secara kaedah double boiling. Kacau semua hingga cair dan sebati.
2. Dalam mangkuk lain, patah-patahkan digestive biscuits dan campurkan dengan kacang-kacang tadi.
3. Bila campuran coklat-butter-susu dah siap, tuangkan ke dalam mangkuk yang mengandungi biskut dan kacang.
4. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai.
5. Sejukkan kek batik coklat dalam peti sejuk selama beberapa jam sehingga keras dan mudah di potong


Saya sejak cuba resipi ni dulu, saya memamng dah tak tengok resipi lain. Ini ja yang menepati tekak saya. Selamat mencuba

Monday, May 25, 2015

Istimewanya multivitamin Vitalea yang dah berusia 100 tahun

Tahukah anda, multivitamin pertama di dunia diformulakan pada 1915. Dah berusia 100 tahun vitalea ni bermanfaat kat manusia sedunia. Kalau dulu, saya sendiri tak pandang sangat Vitalea ni, bagi saya sama jer lah kot multivitamin apa-apa brand pun. tapi dah makan sejak 2006, pas tu ada skip2, tapi sekarang tidak lagi, Sekarang kalau sehari dua  tak makan Vitalea ni, mesti ada rasa tak tenang, hihi
Saya gerenti, korang kalau dah rasa kesan Vitalea ni, mesti tak sanggup nak skip berhari tak ambil Vitalea 

Sunday, May 24, 2015

Multipurpose hall/room di Shaftsbury Residence, Cyberjaya

Syukur ada banyak kemudahan di kediaman baru kami sekeluarga di Shaftsbury Residence, Cyberjaya. Ada gym, kids club, kids playground, swimming pool for kids and adult, steam room, spa and sauna, restaurant,tennis court, business centre... dan yang paling saya suka ada multipurpose hall. Boleh booking untuk buat meeting, gathering, makan2, wedding, seminar, class..so boleh lah saya booking nanti untuk buat kelas. Rumah yang kami beli ni bukanlah baru sangat, dah setahun kot, cuma last month baru dapat berhijrah dan mulakan penghidupan baru disini. Syukur Alhamdulillah. 

Memandangkan sejak dua menjak ni Faizworld Training Centre kerap penuh dengan tempahan orang yang buat seminar bagai, maka mmultipurpose hall at Cyberjaya ni alternatif yang terbaik. Kadar sewa pun sangat murah untuk residence. Dulu bila sebut multipurpose hall, saya ingat macam dewan rakyat tu, tapi rupanya tak. Last week ada anak buah saya yang menggunakan tempat tersebut, dan saya berpeluang gi jengah, oh cantik rupanya tempat ni, selesa pun ya. ala2 hotel tapi sewanya rendah.
ini gambar yang saya snap kat kelas mini recognition by Lovely Jutawan. Mereka yang uruskan semuanya, saya turun bagi support sikit ja..hihi. Bilik ni kosong tapi kita  boleh request nak add on kerusi, meja atau tempahan makan. Nak susun kerusi tu ikut style apa pun boleh. Haritu kami booking bilik kosong ja tapi ada rezeki ada kerusi lak dalam tu for no charge. Haa gunakan sebaiknya. makan2 pula kami potluck. 


Saturday, May 23, 2015

Tips jimat masa memasak untuk semua kategori wanita

Skill untuk MEMASAK perlukan skill yang sama untuk berjaya dalam BISNES
Disiplin, Planning, Practice
Semua orang pun boleh. Takde orang yang lahir2 terus jadi masterchef, terus jadi master in bisnes. Takde. Semua orang ada peluang. Semua orang boleh. Kalau cakap tak reti, kalau cakap takut.. itu semua sebab belum cuba lagi.
Dapur yang sama,Menu yang sama, resipi yang sama, tapi kalao ada 10 orang yang memasak, pasti ada 10 rasa yang berbeza.
Begitu gak dengan bisnes, saya berikan resipi yang sama kepada ahligroup Jutawan, tapi hasil untuk setiap pengedar pasti tak sama
Dalam memasak, Dalam bisnes, anda perlu 3 'bahan' utama iaitu DISIPLIN, PLANNING dan PRACTICE
Panjang pulak intro, sebenarnya nak share tips jimat masa memasak untuk wanita hebat2 diluar sana yang memegang 1001 tugas. ibu, isteri, anak, pekerja, (kalau buat bisnes, kena tambah lagi tugas as distributor&biz leader)
Tips ini dari apa yang saya amalkan dan masih dlm proses istiqamah
  • senaraikan apa yang nak dimasak minggu tu - main course, appetizer, dessert.. semuanya listkan. kemudian boleh tengok apa yang kurang atau bahan2 yang tiada kat dalam dapur, so boleh bli groceries untuk 1 week
  • bawang, halia, serai, kunyit blend siap2 untuk stok seminggu.So bile nak masak, campak2 ja
  •  cili pula kisar untuk stok sebuan (cili kering tu biasanya saya rendam air panas or rebus dulu sebelum kisar. Add 1-2 titik minyak waktu blend)
  • Ayam kami beli ayam kampung kat Banting untuk stok seminggu, dalam 3ekor.Orang tu dah siap proses potong kecil2. Jadi saya bubuh asing2 dalam plastik untuk sekali masak. Saya bubuh dalam plastik /bekas frozen. Contoh satu plastik saya letak 2-3ketul. Ada yang 4 ketul.Rujuk menu minggu tu. So bila nak masak. amik ja plastik/bekas tu. Takdelah saya kena kluarkan semua ayam tu Rugi dak khasiat asyik defrost ja)
  • Ikan pulak jarang nak jumpa ikan yang segar. Kalau ada yang segar, beli lebih.Tapi sama method macam ayam. Potong seekor besar tu, asing2kan siap2 masuk dalam plastik untuk sekali masak. Kalu ikan kecil, boleh bubuh 2-3 ekor
  • Sayur pula saya baca tipsnya, jangan simpan dalam plastik, nanti berpeluh dan cepat rosak. Simpan dalam bekas kedap udara. Saya suka jenama tupperware dan rubbermaid. Syokk guna. untuk storage dalam fridge, saya pakai  jenama rubbermaid, untuk yang kat luar saya pakai brand tupperware. Untuk kegunaan time memasak2 pulak saya suka pyrex. Kat dalam rumah ni jarang masak sayur sebab saya tak minat sangat. Makan ulam jer la naa..hihi
  • Makanan jenis berkuah contoh asam pedas, sup, etc boleh buat masak lebih dari biasa, sebab kuah tu boleh simpan dalam peti ais bahagian frozen tu. Boleh simpan 4-5hari. Macam saya, kuah yang sama, saya jadikan lauk untuk 2hari. Letak kat freezer.Bila nak guna, panaskan sahaja add on bahan mentah. Pastu add on 1-2 lauk lain. Part ni save banyak masa especially kalau kita ada benda lain nak uruskan.
  • Pastikan ruang dapur dan ruang penyimpanan tersusun atur. Labelkan mana bahagian rempah ratus, mana bahagian pinggan2 untuk serving, mana bahagian pinggan mangkuk untuk daily use, mana bahagian sudu garfu sudip, mana bagaian untuk baking2, mana bahagian untuk cookies/biskut2, mana bahagian untuk teh kopi susutepung gula. Mana bahagian peralatan dapur yang jarang guna, yang kerap guna. So mudah time nak masak, takdelah tercari-cari mana itu mana ini.
  •  Elakkan proses food kat dalam rumah. Nuget,sosej,dan macam2 lagi. Buat sendiri, mudah je bukan susah mana pun. Kuih macam donut, karipap,roti buat lebih pastu frozenkan. Ambil bila perlu. Biskut2 dan roti2 kat kedai tu pun kandungan gula tinggi tau. Saya sekarang nak start balik hobi cooking & baking saya. Nak buat roti sendiri.

Itu jer kot, kalau ada lagi nanti saya share lagi. Tapi kesimpulannya, planning sangat penting. Sebab tu bila interior designer rumah ni cadangkan glassboard kat dapur ni, saya setuju(pasang kat dinding masak2 tu, asalnya nak senang cuci jika minyak terpercik ja). Glassboard tu la tempat conteng senarai menu untuk 1minggu (menu utama termasuk dessert). Boleh conteng2 target lain sekali. Target bisnes.hihi. Panjang glassboard tu. I like
So rancanglah yer. TULIS. nak masak apa nakbeli bahan apa. Masuk dapur pun kena planning gak. Boleh jimat banyak masa. Kalau tak tulis, kalau tak planning, nanti otak tepu tak tau nak masak apa. Last2 daripada 100menu dalam kepala, akhirnya jadi Call for delivery ja.hihihi.
semoga bermanfaat kepada semua rakan2 FB,wanita2 hebat2 diluar sana
Sekian


 

Dah Baca?

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di mamafaiz.com adalah perkongsian peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Dilarang utk dicetak/disalin sekiranya bukan bertujuan utk perkongsian ilmu.

Disclaimer #2

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

My Blog List

Statistic





MamaFaiz...~mom's favorite choice Copyright © 2010 . Designed by Whitey Mommy